Начало » Лотарията „Зелена карта 2025“ вече е отворена: Измами дебнат отвсякъде

Лотарията „Зелена карта 2025“ вече е отворена: Измами дебнат отвсякъде

by Toni
0 Коментар

За какво да внимават кандидатстващите

На 30 септември 2023 г. Държавният департамент обяви началото на Програмата за разнообразяване на имигрантския поток за 2025 г. (DV-2025).

Всяка година одобрената със закон Програма за разнообразяване на имигрантския поток предвижда до 55,000 имигрантски визи за кандидати, да бъдат изтеглени на случаен принцип измежду всички участници, които отговарят на конкретни изисквания и които са от страни и райони с нисък процент на скорошна имиграция в САЩ.

От посолството на САЩ в България обаче предупредиха да се внимава, тъй като опитите за измама зачестяват.

Най-често срещаната измама
Потребителите да бъдат много внимателни, ако получат съобщение, че печелят Зелена карта за САЩ, предупреждават от посолството

След като жертвата е известена, че е спечелила, измамникът я моли да изпрати значителна сума пари – между 400 и 800 щатски долара, до предполагаем служител на американското посолство в Лондон, за да получи своята зелена карта.

Дават се и точни инструкции за това как да се преведе таксата чрез услуги за трансфер на пари. „Жертвата изпраща парите, но за съжаление, обещаната форма на заявление за издаване на Зелена карта никога не стига до нея.

Спечелилият Зелена карта всъщност е жертва на измама“, обясняват специалистите.

За да не станете жертва на схема за измами, е важно да се не изпращат пари на непознати хора, чиято самоличност не може да бъде проверена. Легалните организации не изискват превод на пари.

„Не забравяйте, че е много малко вероятно да спечелите в конкурс, в който не сте се регистрирали и ако нещо е прекалено хубаво, за да е истина, то вероятно не е“, посочва Даниела Будуреа, регионален директор на Western Union за Румъния и България.

Други измами при лотарията „Зелена карта“
Според юристите на Федералната комисия по търговия, Агенцията за защита на потребителите, някои фирми и адвокатски кантори представят своите услуги по подвеждащ начин като казват, че:

са филиали на Щатското правителство;

имат специална експертиза или специални формуляри, които се изискват за записване в лотарията;

фирмата им няма отхвърлен кандидат;

тяхната фирма може да увеличи шансовете на кандидата за спечелване на лотарията;

хора от неизбираеми страни все пак имат право да участват в лотарията.

Освен това, някои компании подлагат на риск възможността за участие в лотарията, като подават няколко регистрации. Тези компании могат да наложат на спечелилите кандидати значителни такси, за да завършат процеса на кандидатстване за виза.

Забавянето в обработката на молбата на спечелилите може да провали шанса за Зелена карта, тъй като Министерството на външните работи избира повече печеливши, отколкото са наличните визи. Министерството предоставя визи по реда на подаване на молбите. Трябва да имате предвид, че спечелената лотария е валидна само за една фискална година и кандидатстването за виза се прави само в определен период (между 1 октомври до 30 септември следващата година).

Защитете се от измами
Федералната комисия по търговия твърди, че най-добрият начин да се защитим от схемите на измама при лотарията Зелена карта е да разберем как работи тя.

Не се дължи такса за участие в лотарията „Зелена карта“. Можете да се запишете сами на сайта на Министерството на външните работи на САЩ www.dvlottery.state.gov. Ще трябва да отговорите на няколко въпроса и да предоставите цифрова снимка в паспортен формат. Ще получите автоматично уведомление, че регистрацията ви е получена.
Наемането на компания или адвокат, които да направят регистрацията вместо вас в лотарията е ваше право, но хората на които ще платите, няма да направят нищо по-различно от това, което вие можете и сами – те просто ще изпълнят същата процедура. И шансът ви да бъдете избран е същият.

Пазете се от безскрупулни адвокати, които твърдят, че срещу минимална такса ще улеснят участието ви в лотарията или ще увеличат шансовете ви да спечелите.
Направете само една регистрация. Ако направите повече, ще бъдете дисквалифицирани.

Изборът на регистрации е случаен. Съпрузите, които отговарят на изискванията на лотарията, могат да кандидатстват поотделно, губещият съпруг може да влезе в САЩ с визата на спечелилия. Това е

единственият допустим начин да увеличите значително шанса си
Бъдете внимателни с уебсайтове, които обещават платен самолетен билет или документи за пребиваване. С изключение на лотарията „Зелена карта“, почти всички молби за виза, паспорт, зелени карти и други документи за пътуване или пребиваване трябва да бъдат попълнени лично пред държавен служител на правителството на САЩ.

Бъдете много внимателни на кого изпращате лични документи. Освен ако нямате установени отношения с дадена компания, по никакъв повод не изпращайте актове за раждане, паспорти, шофьорски книжки, актове за брак, лични карти или други документи с информация за лични данни на фирми, които обещават да попълнят вашата молба за документи за пътуване или престой. Тези фирми може да са замесени в „кражба на самоличност“.

Бъдете скептични към сайтове, които се представят като правителствени сайтове. Те могат да имат имена, подобни на държавни агенции, с емблеми с флагове или орли, печати или линкове към други правителствени сайтове. Ако името на сайта не завършва с .gov, това не е правителствен сайт. Фалшивите сайтове може да ви таксуват за официални формуляри на правителството. Не плащайте! Всички официални формуляри и указанията за попълване се получават от издаващата ги агенция безплатно.

bgvoice.com

Mоже да хареса още