Начало » Макрон: Атаката на Русия срещу Украйна е най-значимият глобален риск

Макрон: Атаката на Русия срещу Украйна е най-значимият глобален риск

by Toni
0 Коментар

Най-значимият риск за глобалния ред е агресивната война на Русия в Украйна, заяви френският президент Еманюел Макрон пред журналисти на историческа пресконференция в Париж във вторник, като заяви, че „не можем да позволим на Русия да спечели“.

По време на речта си той също обяви доставката на обширен арсенал от оръжия на Киев и изпрати силно послание към онези, които се надяват на умората на ЕС от войната в Украйна, съчетана с намаляваща подкрепа.

Макрон обяви доставката на 40 нови ракети с голям обсег SCALP, както и „стотици бомби“ и нова партида произведени във Франция оръдия CEASAR.

Той също така потвърди, че ще пътува до Украйна през февруари, за да подпише двустранно споразумение за сътрудничество в областта на сигурността. Преди няколко дни Обединеното кралство и Украйна постигнаха подобно споразумение.

Коментарите са част от мащабна пресконференция, която Макрон даде със стотици журналисти, по време на която той имаше за цел да даде на Франция „представа откъде идваме и накъде отиваме“, само дни след обявяването на ново правителство.

Един нефункциониращ свят

Той придаде на двучасовото си обръщение силен консервативен тон, дори използва дума по дума лозунга на кампанията на крайнодесния кандидат-президент Ерик Земмур, „така че Франция да си остане Франция“ („pour que la France reste la France“ ), той изброи няколко действия на високо ниво за укрепване на авторитета в училищата и допълнително либерализиране на политиките на пазара на труда.

„Има една ясна линия на действие: трябва да освободим всички енергии, да защитим френския народ и да обединим нацията в един по-суверенен ЕС“, каза той.

Президентът също така обеща да действа за „правилното използване на екрана от нашите деца“ в училищата и семействата.

Що се отнася до международните въпроси, Макрон призова ЕС да бъде „третият стълб на стабилността“ в един „нефункциониращ свят“.

Възможното завръщане на крайнодесния президент Доналд Тръмп, което надвисва над изборите в САЩ, засилването на атаките на Русия срещу Украйна и тъй като икономическата суперсила на Китай огъва и нарушава международните търговски правила, са индикации, че ЕС трябва да се засили геополитически.

„Да оставим Русия да спечели войната означава да приемем, че международните правила са приключили“, каза той. За съседните страни „това би бил невъзможен за живеене живот“.

„Най-значимият риск в моите очи е руската агресивна война срещу Украйна“, посочи той.

Само геополитически силен ЕС, който е „способен да се защитава“, може да се изправи срещу САЩ дори при президентството на Тръмп, „без да зависи от него“ за своя суверенитет, каза Еманюел Макрон.

„Първият приоритет на САЩ са самите те. Вторият е Китай, затова е крайно време ЕС да приеме тази нова реалност“, заяви Макрон.

„Не свиквайте с това“

Тази суверенна и могъща Европа, твърди Макрон, е уместен отговор на общото нарастване на евроскептицизма – тъй като проучванията показват, че антиевропейските крайнодесни партии се очаква да постигнат значителни победи в цяла Европа, включително във Франция, на изборите през юни.

„Нещо се случва, тъй като крайнодесни движения атакуват целия континент, включително Германия, което смятахме, че е невъзможно“, посочи френският президент.

Той обаче подчерта: „Не трябва да свикваме или приветстваме крайностите като единствената политическа опция, която тепърва трябва да бъде проучена и преживяна“.

„Френската партия „Национален сбор“, точно както крайнодесните партии в Европа, на първо място се равнява на колективно обедняване. Той обвини крайнодесните лидери, че са „откраднали“ от крайнолевите икономическите политики, като в крайна сметка сега двата края от спектъра са приравнени. .

Той обвини и общото нежелание за борба с крайностите и осъди „отслабването на колективния дебат“ в целия ЕС.

„Нека да действаме и да покажем, че централният блок, който обединява демократи, републиканци и еколози, които вярват в ЕС, може да предприеме действия и да промени ежедневния живот на хората.“, заключи Макрон.

euractiv.bg/

Mоже да хареса още