Начало » Малгожата Мирга –Тас спечели наградата „Tajsia 2023“

Малгожата Мирга –Тас спечели наградата „Tajsia 2023“

by Toni
0 Коментар

Наградата „Taysa 2023” на ЕРИАК тази година бе спечелена от модерната съвременна ромска художничка и активистка от Полша, Малгожата Мирга чиято работа е насочена към антиромското и стереотипизирането на иконографията на ромската общност.

В нейните творби се открояват характерни шарки и форми, независимо дали са върху хартия, плат или скулптурни елементи.

Малгожата Мирга-Тас се занимава и със социални дейности, срещу дискриминацията и изключването на ромите.

На миналогодишното 59-то Венецианско биенале (2022), Малгожата Мирга-Тас  стана първият ромски художник, който представя не само Полша, но и ромската общност.

Скулптор, художник и педагог, носител на редица награди, Малгожата –Тас,   особено известна  с художествените си постижения, след представянето  й  на Венецианското биенале на церемонията по откриването на полския павилион, казва: „За мен е голяма чест да представлявам Полша, но аз не представлявам само полското изкуство.

Тук съм и като представител на ромската общност, на ромското изкуство. Това шоу разказва много истории. Едната от тях е за това как ние като роми сме възприемани, как сме били изобразявани и как се изобразяваме.

Друго направление засяга страхотните ромски жени, на които се възхищавам. И накрая, това е история за моето семейство и живота на моята общност в Черна Гора.

В този смисъл това е история за мен самата. Това е за първи път в историята на Биеналето, когато ромски художник може да разкаже собствената си история със собствения си глас – или, всъщност, със собствените си ръце.“

С номинацията си за наградата за ромско културно наследство „Tajsia”, Mirga-Tas получи признание за своята жизнена и

самоуверена ромска иконография, предизвикателство към стереотипите и ангажиране в критичен диалог с исторически изображения на ромската общност, сред които мозайки от пердета, бижута, ризи и чаршафи, които са зашити заедно, за да образуват така наречените „микроносители“ на историите, за които тя често използва тъкани, събрани от семейството и приятелите.

Хендрик Цайтлер

Timea Junghaus, изпълнителен директор на ERIAC, каза: „Наградата Tajsia  олицетворява основополагащите принципи на ERIAC и духа на ромската история и културно наследство, докато гледа напред, оформяйки и преоткривайки форми на ромски културни изрази за следващите поколения.

Мирга-Тас се състезава за наградата срещу четирима други номинирани: Франциска Фаркаш и Кристоф Хорват, наградени актьори от Будапеща, Габи Хименес, визуален артист, базиран във Франция, Линди Ларсон, актьор и певец от Швеция и Емилия Ригова, визуален артист от Словакия.

18 декември 2023, АДД5

Mоже да хареса още