Начало » Масови гробове близо до Мариупол, прикрива ли Русия клането на цивилни?

Масови гробове близо до Мариупол, прикрива ли Русия клането на цивилни?

by admin1
0 Коментар

В гробовете може да има до 9000 загинали

Нови спътникови снимки показват нещо, което прилича на масови гробове близо до Мариупол, а представители на местните власти обвиниха Русия, че е погребала там до 9000 украински цивилни в опит да прикрие клането, което се извършва при обсадата на пристанищния град, предаде БТА като цитираАсошиейтед прес.

Снимките се появиха вчера, само няколко часа след като руският президент Владимир Путин обяви победа в битката за Мариупол, въпреки че там има още около 2000 украински бойци, обсадени в голям стоманодобивен завод. Путин заповяда на войските си да не щурмуват, а да блокират достъпа до техните укрепления, „така че дори муха да може да прехвръкне“.

Доставчикът на сателитни изображения „Максар“ публикува снимките, на които според него се виждат над 200 масови гроба. Снимките показват дълги редици гробове, простиращи се от съществуващо гробище в град Мангуш край Мариупол.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко обвини руснаците, че „прикриват военните си престъпления“, като изнасят телата на цивилни от града и ги погребват в Мангуш. В гробовете може да има до 9000 загинали, заяви вчера градският съвет на Мариупол в публикация в приложението за съобщения „Телеграм“. Бойченко нарече руските действия в града „новият Бабин Яр“ – в алюзия с мястото на масови нацистки кланета, при които през 1941 г. са убити близо 34 000 украински евреи.

Когато преди три седмици, след оттеглянето на руските войски, в Буча и други градове около Киев бяха открити масови гробове и стотици мъртви цивилни, Русия отрече техните войници да са убивали цивилни там и обвиниха Украйна, че е инсценирала зверствата.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Mоже да хареса още