Начало » Медведев предлага прекратяване на дипломатическите отношения с ЕС

Медведев предлага прекратяване на дипломатическите отношения с ЕС

Заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Русия и председател на партията "Единна Русия" Дмитрий Медведев, посещава полигона Тоцки на руските въоръжени сили в Оренбургска област, Русия, 14 юли 2023 г.

by Toni
0 Коментар

Русия заяви в понеделник (11 септември), че забраната за преминаване на руски коли през границите на Европейския съюз е расистка, а съюзник на президента Владимир Путин предложи в отговор да бъдат прекратени всички дипломатически отношения.

В  обяснителна бележка  към своите правила относно санкциите, наложени заради войната в Украйна, Европейската комисия посочва, че на руснаците временно е забранено да влизат с превозни средства и някои лични вещи в 27-членния ЕС.

Приложението забранява и вноса на множество лични вещи, които биха могли да бъдат с двойна употреба, заедно с по-обикновени артикули като грим, паста за зъби, дезодоранти, тоалетна хартия и мобилни телефони.

„Това е просто расизъм“, коментира говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев, който сега заема поста заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация, каза, че ЕС току-що се е изплюл в лицето на всички руснаци, заявявайки, че ще ги третира като „полуживотни с лоша наследственост“.

„Какво да правим? Със сигурност няма да въвеждаме ответни ограничения за гражданите на ЕС, защото ние не сме расисти“, каза Медведев. „Би било по-добре просто да спрем дипломатическите отношения с ЕС за известно време“.

Санкции

Западът наложи строги санкции на Русия, след като Путин нареди пълномащабната инвазия в Украйна през 2022 г. Москва казва, че санкциите и конфискацията на руска собственост се равняват на обявяване на икономическа война.

Кремъл се зарече, че Русия, чиято икономика се очаква да расте тази година, никога няма да се преклони пред Запада по отношение на Украйна.

В списък за въпроси и отговори Европейската комисия попита: „Могат ли руски граждани временно да внасят лични вещи и превозни средства, изброени в Приложение XXI и предмет на забраната в чл. 3и от Регламент 833/2014 на Съвета в Съюза, например за туристически пътувания?“

„Не. Член 3и от Регламент 833/2014 на Съвета забранява покупката, вноса или трансфера, пряко или непряко, на стоки, изброени в приложение XXI към регламента, ако произхождат от Русия или се изнасят от Русия. Това включва моторни превозни средства (автомобили), попадащи под код по КН 8703.“

Запитан за прилагането на правилата, говорител на Комисията каза, че дрехите, носени от лице, пресичащо границата, е малко вероятно да са насочени към заобикаляне на санкциите.

„Това е различна ситуация от скъпа кола“, каза говорителят.

Някои руснаци казват, че Западът понякога е играе в полза на Кремъл, защото представя всички руски граждани като врагове, които трябва да бъдат наказани и остракизирани за война, върху която те нямат думата.

Кремъл твърди, че руснаците са незаконно дискриминирани на Запад на фона на вълна от русофобия.

В няколко страни от ЕС често могат да се видят автомобили с руски номера, включително и в България, където приблизително 300 000 руснаци имат имоти.

Говорителят на Комисията Даниел Фери попадна под кръстосан огън от въпроси, но остана твърд, че държавите-членки трябва стриктно да се придържат към забраната за внос на автомобили, дори ако превозното средство не е ефективно „внесено“, а пресича границата само за цели като туризъм или краткосрочен престой.

Фери не уточни дали може да има изключения от задължението на националните власти да конфискуват колата на руските граждани, в случай че те живеят постоянно в страната членка или се ползват със статут на бежанец или хуманитарен статут.

Mоже да хареса още