Начало » „Мило съветско другарче“: Кремъл отново въвлича българско училище в пропагандна акция

„Мило съветско другарче“: Кремъл отново въвлича българско училище в пропагандна акция

by Toni
0 Коментар

Според информация на руското посолство в София, публикувана на 4 март в страницата му във Фейсбук, ученици от т.нар. Руска гимназия в Бургас са участвали в телевизионен мост със свои връстници от лагера „Артек“ в незаконно анексирания от Русия Крим. Според съобщението децата разговаряли „за необходимостта да се противопоставят на влошаването на отношенията между нашите народи“. Като инициатори на този диалог са посочени няколко организации, които открито и пламенно винят „агресивния Запад“ за войната, която Владимир Путин започна в Украйна през 2022 г.

Euractiv България препечатва публикацията от „Дневник“.

Проверка на „Дневник“ обаче показа, че обявеният празничен телемост е фалшива новина.

Профилирана гимназия за чужди езици „Васил Левски“ е известна като Руската гимназия в Бургас, защото е била такава между 1963 и 1992 година. В началото на 90-те години е трансформирана в училище за чужди езици. Все още в някои публикации и сред местните хора често е наричана така. Няма официална информация в града да има друго руско училище, което да имат предвид от посолството.

Съобщението, публикувано във Фейсбук, е сравнително кратко, придружено също от кратко видео от лагера „Артек“, на което се виждат и момичета облечени в носии, подобни на български. Стилът на информацията напомня и за времето отпреди 1989 г., когато българските ученици бяха настойчиво приканвани от преподавателите си да водят кореспонденция с връстници от тогавашния Съветски съюз. Те обикновено започваха с думите: „Мило съветско другарче!“.

Кратък исторически екскурз

На 4 март посолството на Руската федерация съобщава, че по случай българския национален празник 3 март, децата в Кримския лагер, наричани „артековци“, чули „познавателен разказ от водещите за историческите, културните и духовните връзки на руснаци и българи, както и как да ги съхраним в съвременния свят“.

„На празника беше организиран телемост между „Артек“ и Руската гимназия в Бургас, пише в текста. От кратък исторически екскурз (бел. ред. – така е оригиналният превод в публикацията, на руски е използвана думата за екскурзия) участниците в срещата се запознаха с датата 3 март, нейното значение за народите на България и Русия. Говориха за необходимостта да се противопоставим на влошаването на отношенията между нашите народи.“

По повод на цитираната информация „Дневник“ изпрати въпроси до Министерството на образованието и науката, до Регионалното управление на образованието в Бургас и разговаря с директора на т.нар. Руска гимназия в Бургас Весела Иванова.

„Това е политическа интрига, в която някой се опитва да ни замеси, каза Иванова. Няма наши ученици, които да са участвали в подобен телемост, такова събитие не е планирано в нашия календар и нито един от колегите не е участвал в неговото организиране. Не знам как името на училището ни се е оказало замесено в това, каза още тя. В нашето училище има както руски, така и украински деца.“.

„Проверка в профилираната гимназия за чужди езици „Васил Левски“ в Бургас установи, че училището не е инициирало и няма участие в цитираното в публикациите събитие, пише в отговор на въпросите, изпратени до образователното министерство. Нито един учител от училището не е дал заявка за участие в подобен телемост. Не е установено и участие на ученици от училището в посоченото в публикациите събитие.“
Няколко твърде малки снимки

Освен от руското посолство в София и всички негови канали в социалните мрежи, „новината“ за телемоста веднага е препубликувана и в сайта на партия „Русофили за възраждане на отечеството“ на разследвания за шпионаж в полза на Русия Николай Малинов.

Идентичен текст е публикувал и сайтът „Новината.бг“, както и и много групи във „Фейсбук“, като „България над всичко“, „Приятели, които Държат на Истината и Справедливостта“ (правопис според оригинала) и др. Част от текстовете са илюстрирани с няколко снимки с малък размер и ниска резолюция. Една от тях в по-голям размер, но също с ниско качество, е публикувана и в страницата на лагера „Артек“ в руската социална мрежа „В контакте“. На нея се вижда голям видеоекран с изображения на деца в сини униформи, а в лявата му част други, очевидно представяни за ученици от „Руската гимназия“ в Бургас.

При увеличение ниското качество на снимката пикселизира изображението до невъзможност на него да бъдат различени конкретни лица. След обработка през приложението с изкуствен интелект Fotor обаче ,лицата на снимката стават разпознаваеми с висока степен на достоверност.

Обработена по този начин, тя беше изпратена на директора на бургаската гимназия за чуждоезиково обучение Весела Иванова. „Моите колеги и аз сме категорични, че това не са деца от нашата гимназия, каза тя. Още повече, че в средата на групата има момче на видима възраст под осми клас, което няма как да е ученик в гимназиалния курс“.
Децата запели „Альоша“

Проверката на „Дневник“ показа, че първата публикация, посветена на телемоста Крим – Бургас е в официалния сайт на лагера „Артек“. Тя е била разпространена и като прессъобщение, което може да бъде свалено от страницата в текстови файл. В тази публикация има още любопитни подробности.

„Българските ученици споделиха, че много биха искали да дойдат в „Артек“ и сами да видят лагера – мечта за децата от целия свят“, пише в статията.

В нея се казва също, че в заключение на телемоста българските и руските деца заедно са изпълнили песента „Альоша“. Според ИТ специалисти това е на практика невъзможно заради забавянето при разпространението на телевизионен или аудио сигнал през сателит или през интернет.

Темата за приятелските отношения между България и Русия беше водеща в цялата презентация, пише в текста, публикуван в сайта на „Артек“.

„Напиши писмо на руски войник“

Ася Зуан, ръководител на българската редакция на информационния портал News Front, разказала на учениците за акция, наречена „Напиши писмо на руски войник“, „възникнала спонтанно, по инициатива на обикновени българи“.

„Миналата година, в навечерието на 3 март, децата започнаха да пишат писма до нашите войници, които провеждат специална военна операция в Украйна, разказала Зуан. Заедно с писмата те поставяха в пликовете мартенички и православни икони като подаръци и амулети“.

Управляващ на пропагандния сайт News Front е Константин Книрик, включен в санкционния списък на Европейския съюз, Съединените щати и още седем държави за „действия подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна“. Той ръководи кримската организация на прокремълската партия „Родина“, която публично подкрепя руската война срещу Украйна и анексирането на Крим“. За тези заслуги Книрик е получил медала „За възвръщането на Крим“.

Сайтът News Front показва, че той активно разпространява дезинформация за военните действия на Русия в Украйна. Онлайн платформата публикува съдържание на седем езика, включително и български.

Западът срещу „православния свят“

Вероятно обяснение за очевидно фалшивата новина за телемоста Крим – Бургас с участие на български ученици дава и списъкът с организатори на празника в лагера „Артек“ по случай 3 март. Това са „Регионалната българска национално-културна автономия на Република Крим „Паисий Хилендарски“, Кримски регионален клон на Световния руски народен съвет, Международен детски център „Артек“ със съдействието на Държавния комитет за междуетнически отношения на Република Крим, „Дом на дружбата на народите“ и Медийния център „И. Гаспринский““.

Председател на „Регионалната българска национално-културна автономия в Република Крим „Паисий Хилендарски“ е Иван Абажер. Ето какво казва той в интервю за руската редакция на „Радио България“ (БНР) на 25 февруари 2022 г. – ден след началото на войната в Украйна:

„Това, което днес се случва с Украйна, е резултат от агресивната политика на западния свят по отношение на православния“, казва Абажер. Странно за Националното радио е, че реакция от страна на водещия при тези думи няма, а в текстовия формат на интервюто те са специално маркирани в по-тъмен шрифт.

Всемирният руски народен събор е религиозна организация, присъдружна на режима в Кремъл. Неин председател е ключовият „съюзник „на Путин – руският патриарх Кирил, санкциониран от редица европейски страни със забрана да влиза на територията им. След като през есента на 2022 г. руският президент обяви първата мобилизация в страната след края на Втората световна война, Кирил благослови нахлуването в Украйна и каза, че всички войници, които загинат в нея, „ще са пожертвали себе си в името на другите и затова ние вярваме, че тази жертва измива всички грехове, които човек е извършил“.

Държавния комитет за междуетнически отношения на т.нар. Република Крим е структура към марионетното правителство, наложено на полуострова след анексията му от Москва през 2014 г.

Според страницата на „Медиен център Исмаил Гаспрински“ в социалната мрежа „В контакте“ той е „сдружение, обединяващо редакциите на 14 национални медии на Република Крим и издателски отдел“. Негов директор е Ваган Вермишян, на когото през 2022 г. „за значителен принос в укрепването на единството, развитието и просперитета на Република Крим, заслуги в изпълнението на гражданския дълг, безупречно изпълнение на служебните задължения, съвестен труд и във връзка с Деня на Русия“ е награден с ордена „За вярност към дълга“.

Децата са ни скъпи

Това не е първият случай, в който Кремъл прави опит да въвлече българско учебно заведение в пропагандна акция.

В началото на февруари м.г. ученици от варненската хуманитарна гимназия „Константин Преславски“ бяха задължени от директора й да участват в конференцията „Търсеният мир в съвременния свят“, чиято програма трябваше да започне с приветствено слово на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, произнесено на живо. След остра реакция на ученици и родителите им Митрофанова изпрати приветствието си писмено, но конференцията все пак се състоя. Неин организатор се оказа известната с прокремълските си, антиевропейски и антиатлантически позиции проф. Нина Дюлгерова. По-късно се оказа, че през последните години Дюлгерова е организирала серия от подобни конференции в същото учебно заведение.

За всички тях, както и сега – за т.нар. телемост с кримския лагер „Артек“, Министерството на образованието научи от въпросите, изпратени от „Дневник“.

Mоже да хареса още