Начало » Министерство на туризма: Украинци, пристигнали у нас преди войната, искат да им се плащат нощувките

Министерство на туризма: Украинци, пристигнали у нас преди войната, искат да им се плащат нощувките

by admin1
0 Коментар

В списъците имаме недопустими за настаняване лица, съгласно програмата. Те са влезли в страната преди началото на войната, т.е. преди 24 февруари. Това каза заместник-министърът на туризма и член на кризисния щаб към МС Ирена Георгиева на брифинг относно настаняването на украински граждани в местата за настаняване и разплащането към хотелите.

„Тоест това са лица, които са пребивавали в страната и по някаква причина след 24 февруари се настаняват в хотелите и хотелите извършват разход за тях, респективно искат държавата да заплати помощта, която е обявена в програмата“, каза зам.-министърът.

Калина Константинова: България ще продължи да помага на бягащите от войната.

Тя посочи обаче, че по смисъла на документите, те са недопустими, т.е. не се водят бежанци. Програмата е предназначена за бежанците от войната, които са влезли в страната ни след 24 февруари тази година.

„Това е тежък казус, който предстои да обмислим, в това число с участието на останалите институции, защото те не са бежанци от войната, но бидейки настанени в хотелите, хотелите, хотелите са направили разход за тях, съответно решението, което ще вземем трябва да бъде справедливо“, каза тя.

Към момента в цифри  равносметката показва, че са подадени 395 заявления на кандидати – лица, извършващи дейност в 506 обекта – хотели, апартаментни хотели, къщи за гости и 15 обекта собственост на държавни институции и общини.

„Държа да направя уточнение, че заявленията са на лицата, извършващи дейност в обектите, а едно лице може да извършва дейност в няколко обекта“, каза Георгиева.

Mоже да хареса още