Начало » Михаил Иванов: Общностните механизми в ДПС са силата на Доган

Михаил Иванов: Общностните механизми в ДПС са силата на Доган

"Хората от ДПС припознават Доган като част от общността, но не и Пеевски"

by Toni
0 Коментар

Общностните механизми в ДПС са базата, върху която Ахмед Доган е стъпил. В това е неговата сила – тази общностна солидарност и вътрешна сплотеност.

Това каза пред БНР доц. Михаил Иванов, съветник по етническите въпроси на президента Жельо Желев (1990 – 1997 г.), като добави, че Делян Пеевски не може да припознае този механизъм, тъй като при него подходът е друг: „Той подхожда към партията като към корпорация, като към фирма. Това е видимо“.  

Той прогнозира, че е много вероятно на първо време Пеевски да спечели в създалия се конфликт в ДПС:

„Ако в близко бъдеще спечели Доган, няма да има отлив от общността. Ако спечели Пеевски, ще има отлив. Това ще бъде в голяма вреда на ДПС„.

По думите на доц. Иванов през годините привържениците на ДПС са една общност и връзките между тях са много силни:

„Този общностен механизъм сега сработва, тъй като те припознават Ахмед Доган като част от тази общност. Същите тези хора не припознават Делян Пеевски като част от общността. Това е нещото, което Пеевски би трябвало да разбере„.

Според него силните козове на Пеевски са в това, че разполага с пари:

„С тези пари той е финансирал многократно ДПС и по време на предизборни кампании. Затова спирането на тези пари би било проблем за Движението“.

Доц. Михаил Иванов посочи, че кадровата политика на Делян Пеевски е да изгради един платен апарат, който му е пряко подчинен:

„И то – пряко подчинен в ситуация, когато той дезавуира органите на ДПС – Централното оперативно бюро, Централният съвет, съпредседателят Джевдет Чакъров, който има същите права като него. Всичко еднолично се решава от Пеевски и прави чистки“.

Конфликтът в ДПС внася дестабилизация, която не е нужна в момента на България, категорично подчерта Иванов.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

Mоже да хареса още