Начало » Можем да обърнем тенденцията и да излезем от демографската криза

Можем да обърнем тенденцията и да излезем от демографската криза

by Toni
0 Коментар

Интервю на Явор Стоилов с доц. Георги Бърдаров в предаването „Неделя 150”

Можем да обърнем тенденцията и да излезем от демографската криза, заяви пред БНР

Преди няколко месеца демографът доц. Георги Бърдаров от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ направи тревожни прогнози за демографското състояние в България и изчисли, че българите ще са под 5 млн. в края на XXI век. Той установи огромен процент необразовано население, а също и области превърнати в демографска пустиня.

Според Бърдаров тези процеси, продължават вече 30 години, подчерта доц. Бърдаров. Според него това ще се случи, ако не се предприемат мерки. В предаването „Неделя 150“ той даде примери с държави, които са били в много по-тежки демографски ситуации и са излезли от тях.

„Рецепта няма. Има целенасочена политика с много мерки в различни сфери – последователно, методично, надграждащо, за да се излезе от тази ситуация“, категоричен е демографът.

По думите му първо трябва да идентифицираме кои са реалните демографски проблеми на България. Според него раждаемостта, която се изтъква като проблем, е абсолютно нормална за развита европейска държава, по данни на НСИ, страната ни е на трето място по този показател в ЕС.

Демографът е категоричен, че реалните проблеми са свръх високата смъртност, остър дефицит на младо активно население, териториални диспропорции и образованието при ромския етнос. Според него в тези насоки трябва да се работи.

„Някой очаква да се споменат някакви конкретни демографски мерки, които да обърнат ситуацията. Такива мерки не съществуват. Просто в различни сфери трябва да имаме промяна, за да постигнем увеличаване на дела на младото активно образовано население и това е единственият изход от демографската криза в съвременния свят“, коментира доц. Бърдаров.

Според него трябва да се промени философията на образователната система, защото тя изостава от реалностите на пазара на труда и развитието на технологиите и е най-консервативната в целия свят.

15 януари 2024, АДД

Mоже да хареса още