Начало » Надежда Йорданова: Има съпротива и изкуствена суматоха за закриването на спецправосъдието

Надежда Йорданова: Има съпротива и изкуствена суматоха за закриването на спецправосъдието

by admin1
0 Коментар

Като че ли изкуствено се създава повече суматоха, отколкото добросъвестно да се огледа и да се премине към изпълнение на промените в Закона за съдебната власт, с които се закрива спецправосъдието.“ Това обясни министърът на правосъдието Надежда Йорданова в отговор на въпрос на депутати от правната комисия в парламента по време на изслушване за това дали има трудности и проблеми с преместването на архива на спецправосъдието към другите съдилища.

По думите на Йорданова министърът на правосъдието след 2007 г. няма правомощия пряко да наблюдава организацията на работа, движението на дела и преписки и заради това тя няма преки наблюдения над процеса. Министърът обясни, че този въпрос е включен в заседанието на пленума на ВСС за 12 май следващата седмица и обсъждането по темата продължава.

„Дали няма да се прекратят разрешения за прилагане на СРС по текущи досъдебни производства – като че ли изкуствено се създава повече суматоха, отколкото добросъвестно да се огледа и да се премине към изпълнение на закона. Към настоящия момент наблюдавам по-скоро съпротива, отколкото организация по изпълнението на закона“, допълни Йорданова.

Тя отговори положително на въпрос на депутатите от БСП дали министерството работи по намаляване на съдебните такси, особено в гражданския процес – това е и един от ангажиментите, залегнали в коалиционното споразумение.

Йорданова каза, че тече процес по попълване на състава на работната група, определен е и срок за работата й от 3 месеца.

„Съвсем адекватно е включен този въпрос към приоритетите, тъй като България е в неизпълнение по влязло в сила решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по делото „Агромодел“ ООД срещу България“. Това е изключително сериозен проблем, за който България повече от 13 години не е намерила време да реши“, обясни Йорданова.

„Дължим на българските граждани достъп до правосъдие“, коментира министърът и даде за пример държавната такса при гражданското производство, която е 4% от предявения иск.

Министърът каза, че е получила данни и материали от Висшия съдебен съвет, но това, което ВСС предлага, е увеличение на средните съдебни такси – за гражданското и административното производство, но без нова структура или нови размери.

„Това, което сме получили от ВСС, е крайно недостатъчно от гледна точка на целта, която сме си поставили“, коментира Йорданова.

Mоже да хареса още