Начало » Най-малко 37 души са ранени при експлозия в Париж

Най-малко 37 души са ранени при експлозия в Париж

Властите съобщиха, че състоянието на четирима е критично и те са настанени в интензивно отделение. [EPA-EFE/Mohammed Badra]

by Toni
0 Коментар

Експлозия избухна на улица близо до историческия Латински квартал в Париж в сряда (21 юни). Расте броят на ранените – 37 са пострадалите, а спасителните екипи издирваха двама души под развалините, за които се опасяваха, че са затрупани под сграда, която се срути при експлозията. Четирима души се борят за живота си в болница.

Експлозията в оживен квартал на френската столица срина масивна сграда, в която се помещават две учебни заведения и частично разруши три съседни постройки. Взривът предизвика сериозни проблеми с транспорта по левия бряг на Сена, а жителите и туристите в Латинския квартал на Париж бяха евакуирани, след като кметът предупреди, че продължават да падат стъкла от съседни сгради. Близо 250 пожарникари участваха в гасенето на пламъците. Пожарът е бил потушен около полунощ местно време, близо 6 часа след експлозията.

Министърът на вътрешните работи Жерал Дарманин заяви, че кучетата са уловили миризма под развалините на улица Сен Жак.

„Възможно е тази вечер да открием тела или може би оцелели“, каза Дарманин пред репортери на мястото на експлозията.

Експлозията разруши фасадата на сграда, в която се помещава училището за дизайн на Американската академия в Париж, което е особено популярно сред чуждестранните студенти.

Войници помогнаха за осигуряването на обезопасителен кордон около местопроизшествието. Парижката прокуратура каза, че е твърде рано да се каже какво е причинило взрива.

Заместник-кметът Едуар Сивел спомена за газова експлозия в публикация в Туитър, а свидетели казаха пред BFM TV, че е имало силна миризма на газ преди взрива.

„Магазинът се разтърси силно, усещането беше като взрив на бомба“, каза Рахман Олиур, който управлява хранителен магазин близо до Американската академия.

Работникът в местен бар Хал Илси разказа, че е чул „огромна експлозия“, преди да изтича и да види пламъците в края на улицата.

Развалини и огън

Взривът е избухнал точно когато работниците са се прибирали. Районът е посещаван от туристи и чуждестранни студенти в началото на лятото. Няма информация за пострадали чужденци.

Няколко близки сгради бяха евакуирани. Заради стреса жена припадна на улицата.

Прокурорът на Париж Лор Бекю каза, че първите индикации са, че експлозията е от вътрешността на срутената сграда. Следователите ще проучат дали строителните условия са в нарушение на разпоредбите или дадено лице е действало без необходимото внимание, добави той.

„Очевидци разказаха, че взривът е бил толкова силен, толкова голям, че е звучал и се е усещал като земетресение, а стените на местните апартаменти са се разтресли. Около 270 пожарникари са изпратени на мястото на инцидента в опит да потушат огъня, разразил се в близките сгради. Започна разследване за точните причини на инцидента. Кметът на Париж дойде тук по-рано и изрази почит към пострадалите и към семействата им”, каза Мелиса Бел, кореспондент на Cи Ен Ен в Париж.

През януари 2019 г. изтичане на газ предизвика експлозия, при която загинаха четрима души и бяха ранени 66 в 9-ти район. През април същата година в катедралата Нотр Дам избухна пожар, който унищожи голяма част от покрива и причини други щети, преди да бъде потушен.

Mоже да хареса още