Начало » Намаляват биопроизводителите, свиват се площите с биологично земеделие

Намаляват биопроизводителите, свиват се площите с биологично земеделие

by Toni
0 Коментар

Има спад в броя на биологичните производители, намаляват и площите за биоземеделие у нас. Сега биопроизводителите са 4 841. Тенденцията върви надолу, а причините са бюрократични.

Това обясни пред БНР Албена Симеонова от Българската асоциация „Биопродукти“.

Вместо подкрепа от Министерството на земеделието, биологичните производители все повече са затруднявани с административни тежести, заяви тя.

Парите за биоземеделие след 2023 г. са се удвоили, но производителите не желаят да се занимават и напускат. Намалели са както площите със зърнени култури, така и тези с плодове и зеленчуци, сочи равносметката на Симеонова.

Албена Симеонова Снимка: БГНЕС

В нашата страна не се обръща особено внимание на биологичното производство, единственото доказано чисто производство, изрази мнение тя. По думите ѝ биопроизводителите са най-проверяваните.

Биологичната продукция вече е много лесно проследима, категорична е Албена Симеонова, която определя себе си като „динозавъра на българското биологично земеделие“, защото е сред първите у нас. Тя съветва потребителите да следят за логото със зелено листенце и звездички, с номер на сертифицираща организация.

Няколко биоферми у нас ще отворят врати за посетители утре и ще предложат на гостите си биохрани.

Mоже да хареса още