Начало » Насилието в Судан не стихва въпреки „удължаването“ на примирието

Насилието в Судан не стихва въпреки „удължаването“ на примирието

by Toni
0 Коментар

Суданската армия и Силите за бърза подкрепа продължават сблъсъците и след „удължаването“ на и без това нарушаваното примирие в столицата Хартум и в западния регион Дарфур.

 

В полунощ военните и противниците им се договориха да удължат тридневното, издействано с американска подкрепа, прекратяване на огъня. Саудитска Арабия и Съединените щати положиха усилия за медиацията заедно с още няколко западни страни и Обединените арабски емирства.

 

Над столицата обаче се съобщаваше и вчера за патрулиращи бойни самолети, на терен – за сражения, артилерийски огън и картечен обстрел, насилие има и в близките градове Омдурман и Бахри според световните агенции и арабски медии. Омдурман е средоточие на сблъсъци, тъй като там има голяма концентрация на Силите за бърза подкрепа. Суданската армия говори за атака срещу турски евакуационен самолет.

Армията твърди, че ситуацията в по-голямата част от страната е под контрола ѝ. Телевизия „Ал Арабия“ обаче съобщава за относително затишие в Хартум в петък, но нагласите на събеседници на медията са, че примирието няма да издържи.

 

Стотици цивилни са убити в сблъсъците по различни оценки от 15 април насам, милионите зависими от хуманитарни помощи все по-трудно ги получават. Съюзът на лекарите в Судан казва и че 60 от 86 болници в конфликтни зони не работят към момента.

Особено тревожен е рискът в Дарфур – както заради риск от преливане в съседните Чад и Централноафриканска република, така и заради сблъсъци между арабски и неарабски племена, които може да прераснат в нов конфликт. От 2003 до 2020 г. според ООН там са убити 300 хил. души.

Сблъсъците на армията и Силите за бърза подкрепа на Мохамед Хамдан Дагало (Хемедти) са поредното изпитание пред опита за преход към демокрация след свалянето на Омар ал Башир през 2019 г.

 

Тогава въоръжените сили и Хемедти се съюзиха, както действаха заедно при свалянето на цивилното правителство през 2021 г., с което военните над две години деляха властта. Напрежението между тях се задълбочи заради планове за интегриране на силите на Дагало в армията.

https://www.dnevnik.bg/

Mоже да хареса още