Начало » Насилникът от Стара Загора на 5 юли: Искам да се смени мярката, имам малко дете и жена ми чака на мен

Насилникът от Стара Загора на 5 юли: Искам да се смени мярката, имам малко дете и жена ми чака на мен

by Toni
0 Коментар

Разследването по случая с обезобразеното с макетно ножче момиче от Стара Загора продължава.

Прокурорът по делото срещу мъжа, който нападна потърпевшата, е заявил при разглеждането на мярката за неотклонение пред окръжния съд, че постановеното задържане от долната инстанция е незаконосъобразно и не следва да бъде потвърдено. Това става ясно от протокола от заседанието на Окръжен съд – Стара Загора на 5 юли.

„Считам, че определението на Старозагорски районен съд, с което е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на обвиняемия, е незаконосъобразно и не следва да бъде потвърдено, тъй като от събраните по делото доказателства, в частност от изготвената съдебно-медицинска експертиза, е видно, че на пострадалата не е причинена средна телесна повреда, каквото е обвинението за извършено точно такова престъпление. Ако се касае за извършено престъпление лека телесна повреда, вероятно то би било от частен характер, поради което считам, че следва да бъде отменено определението“, заявява прокурорът.

В последната си дума пред съда обвиняемият заявява, че иска мярката му да бъде променена и да не е задържан, защото „няма да преча на разследването по делото“. „Не съм виновен, искам да се разбере всичко. Имам малко дете и ме чака, жена ми чака на мен и, затова искам да ми се смени мярката“, каза той.

Адвокатът му също иска промяна на мярката. Той заяви, че не са изследвани много версии. „След като внимателно се анализира съдебно-медицинската експертиза, се набиват на очи наранявания, които са от вътрешната страна на лявата предмишница и левия палец на пострадалата. Тоест, това нещо с обръсването на главата от лявата страна, сочи на възможно самонараняване. С оглед на това, че е наркозависима пострадалата, обстоятелства, които са намекнати за употребата на наркотични вещества по делото, но не са събрани доказателства в тази посока“, посочиадвокатът.

Съдебният състав заявява, че по делото са събрани достатъчно косвени доказателства, чийто анализ сочи като автор на нападението и причинените увреждания именно обвиняемият. „Безспорно, начинът на извършване на тези наранявания е изключително жесток, като това обстоятелство, наред с предишните осъждания на обвиняемия за квалифицирани леки телесни повреди, сочи и на реалната опасност същият да извърши престъпление. Последните факти разкриват жалбоподателя и като личност с висока степен на обществена опасност, склонен към прояви на тежка физическа агресия“, посочват съдиите. Те обясняват, че експертизата е установила многобройни наранявания по главата, тялото и крайниците на пострадалата.

„Ако и да сочат на жестоко по своя характер деяние, в крайна сметка поотделно и в съвкупност, са причинили на момичето временно разстройство на здравето, неопасно за живота“, пише в протокола по делото. Съдебният състав допълва, че извършеното от жалбоподателя престъпно деяние се преследва по реда на частното обвинение, което не позволява спрямо същия да бъде взета каквато и да е мярка за процесуална принуда, включително и „Задържане под стража“.

Нападението над 18-годишното момиче от Стара Загора е станало в края на юни, но случаят придоби широк обществен отзвук преди дни. Задържан е 26-годишният Георги Георгиев, на когото са повдигнати две обвинения – за нанасяне на средна телесна повреда и за закана за убийство. По делото се събират още доказателства, предстоят и още медицински експертизи. Това е третото провинение на обвиняемия от подобен характер. Протести се организират в няколко града в страната – в подкрепа на пострадалото момиче и срещу насилието над жени.

dariknews.bg

Mоже да хареса още