Начало » Непълнолетните – най-желани за работа, като хотелиери и ресторантьори

Непълнолетните – най-желани за работа, като хотелиери и ресторантьори

by Toni
0 Коментар

Само за първите пет месеца на годината Главната инспекция по труда е издала повече от 2500 разрешения за наемане на работници, ненавършили 18 години. За същия период на миналата година разрешенията са 2060. През последните години бизнесът иска да наема на работа все повече непълнолетни, като само за миналата година са дадени над 12 хил. разрешителни.
Непълнолетните работници могат да полагат труд само след предварително разрешение от Инспекцията по труда, искането за което се подава от работодателя, уточни пред БНР експертът от ГИТ Дина Христова. По думите й процедурата е максимално облекчена.
Ненавършилите 18 години работят при по-облекчени условия на труд, отбелязва тя в интервю за „Хоризонт до обед“: „Тяхната работна седмица е от 35 работни часа, за които трябва да получат поне минималната работна заплата. Нямат право да полагат нощен труд. Нямат право да полагат извънреден труд. Отпуските при тях са минимум 26 дни. /…/ Те не могат да полагат тежък физически труд, не могат да бъдат в среда, в която има експозиция на химични, на вредни вещества, не могат да извършват дейности, които биха оказали негативно въздействие върху тяхното физическо и психическо развитие“.
За да могат да работят младежите между 16 и 18 години, не се изисква разрешение от родителите.
По думите на Дина Христова инцидентни са случаите, в които младежи работят без разрешение от Инспекцията.
„Важно е децата да знаят, че трудовият договор ще ги защитава. Дава им някаква сигурност и при инцидент на работното място. Дори 2-3 дни да имат осигуряване за тази дейност, те имат право на обезщетение по болест. Това също би трябвало да бъде мотивация да отказват и да не се съгласяват да работят без трудов договор“.
Само за 20 дни от началото на юни в Областната инспекция по труда в Бургас са постъпили 1431 искания за започване на работа на непълнолетни лица.

22 юни 2023, АДД

Mоже да хареса още