Начало » Нинова: Не изнасяме оръжие към Украйна, имаме идеи за справяне с кризата

Нинова: Не изнасяме оръжие към Украйна, имаме идеи за справяне с кризата

Тя определи напрежението между ИТН и ПП за притеснително

by admin1
0 Коментар

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи като лъжи думите на Костадин Костадинов, че България изнася оръжие към Украйна. „Искаме войната да спре. Няма как, когато искаме мир, да изнасяме оръжия, с които да се убиват. Не изнасяме оръжия за нито една от двете страни от Минското споразумение насам“, каза вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова пред bTV.

„Това е война. Осъждаме агресията и искаме мир и преговори“, допълни тя.

„Ние сме партии с различни програми и идеологии. Решението за Тагарев си го взе Петков. Ние изразихме позиция, че за нас кандидатурата е неприемлива, заради крайните му позиции. В този момент нямаме нужда от тях. Имаме нужда от спокойствие и защита на националния интерес на България. Вероятно Петков е направил консултация и с другите колеги“, обясни Нинова.

„Имаме идеи за справяне с кризата. За нас темата с инфлацията е номер едно. Свиквахме икономика, финанси и социален съвет с предложение да обсъдим на първо четене няколко идеи. Предлагаме 3 посоки на движение, защото ни предстои актуализация на бюджета. Ако се намали ДДС на ток и парно и да видим какво ще се получи. Трябва да има помощ на работещите бедни с някакъв необлагаем минимум. Не може една стока да се доставя за 5 лв. до търговеца и той да я продава за 15 лв.“, каза вицепремиерът.
Тя разкри, че в сряда е обсъждала с финансовия министър Асен Василев възможните варианти за справяне с кризата.
„ДДС на нерегулирани цени невинаги ще доведе до намаляване на цената, но регулираните цени ще са по-ниски. Ние не слагаме готови числа. Искаме да го обсъдим. Разумни хора сме и не поставяме условия. Търсим консенсус в коалицията. Няма да давам оценка. Напрежение има и напрежението между ИТН и ПП е притеснително. От избора на гуверньор на БНБ започна това. Ние смятаме, че и двамата кандидати не трябваше да са партийно излъчени, а трябваше да е банкер с тежест. Опитваме се да потушаваме това напрежение, а не да го засилваме“, обясни Нинова.

Вицепремиерът заяви, че БСП ще продължи да иска минималната работна заплата да се увеличава и няма да се съгласи тя да бъде замразена до 2025 година.

„Споразумението за правителството се надявам да е основата, която държи правителството. Ние не спорим за постове, не предизвикваме скандали и не се караме за пари и договори. Тежки кризи са и споразумението трябва да е условието, което да изпълним. Кризата ще ни обедини, защото това е темата, която засяга по-голямата част от населението. Намаляването на ДДС на КЕВР ще помогне на икономиката, не само на крайната цена“, каза вицепремиерът.

Корнелия Нинова защити тезата, че руския посланик Елеонора Митрофанова не трябва да се гони, защото това означава „скъсване на отношенията“ с Москва. Категорична е, че не трябва да се спират газовите доставки от Русия.

Йоана Цонева
dnes.bg

Mоже да хареса още