Начало » Нинова сигнализира ДАНС и иска службите в Парламента заради украинския сайт „Миротворец“

Нинова сигнализира ДАНС и иска службите в Парламента заради украинския сайт „Миротворец“

by Toni
0 Коментар

Позицията на украинското посолство е изключително цинична и неприемлива, смята лидерът на БСП

„Минаха няколко дни вече от публикуването на списъка с имена на българи в сайта „Миротворец“. Позицията, която украинското посолство е качило на страницата си, е изключително цинична и неприемлива за нас и категорично настояваме българската държава да направи нещо.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медии в парламента.

Тя цитира позицията, според която хората в този списък били „заплаха за националната сигурност на Украйна“, според украинското посолство.

„С какво точно журналистите, Кристиан Вигенин и другите хора, които са там, заплашват националната сигурност на Украйна? Информацията, която е качена там, е пълна с лични данни. Някои от хората, които са в списъка, казаха, че има данни, които никога не са били публикувани, но са верни. Позицията на посолството е, че са ползвани обществено достъпни източници. Къде ги има тези лични данни на тези хора, които да са обществено достъпни?“, попита Нинова.

Тя видя и цинизъм в това, че информацията на сайта „била използвана за научноизследователски, творчески и журналистически цели“.

„Значи, научноизследователска цел е да бъдат убивани хора, където и да ги намерите по света?! Творчество било да призоваваш за смърт?! Сайтът изпълнявал своята дейност във връзка със законодателството на Украйна – в кое нормално държавно законодателство по света се призовава към убийство и се качват списъци на хора с лични данни?!“, възмути се лидерът на БСП.

Корнелия Нинова определи за абсурдно твърдението, че международното прави се спазвало от сайта, според позицията на украинското посолство.

„Внасяме сигнал до ДАНС и ще извикаме службите в комисията по службите. Но искаме категорична и ясна позиция на българската държава, българското правителство и българските служби – това не може да продължава така. А и постоянно се попълва списъка с нови имена на българи – „за творчески и научноизследователски цели“ да бъдат убивани. Не само в България, много страни по света са реагирали с искане този сайт да бъде закрит“, посочи Нинова.

Тя призова българската държава да се установи контакт с посланика на Украйна и президента Зеленски.

„След това посещение, след което се даде всичко, което може от България – складове се изпразват, въоръжение се дава, хуманитарна помощ се оказва, приехме бежанци – и накрая България получава това – „за научноизследователски цели избивайте българи по света“ – това е абсурд“, коментира Нинова.

„Не се страхувам. По-скоро съм разочарован и учуден, че в продължение на два-три дни българската държава не предприема нищо. Едва вчера вечерта, на заседание на външна комисия започна дискусия, която се изрази в това, че другата седмица вероятно ще бъде поканена г-жа Габриел в комисията и може би представители на службите“, заяви заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

„Настояваме българските граждани, които са в този списък, без значение на каква позиция са и каква професия имат, да бъдат извадени от него със съдействието на украинската държава. Това е най-малко, което България може да направи. И очакваме информация от българските служби, които не намериха за нужно до този момент да коментират, да се свържат с мен или с други представители и да дадат повече информация доколко хората в този списък са застрашени“, посочи той.

www.flagman.bg

Mоже да хареса още