Начало » Нови измами с изкуствен интелект: Виктория Капитонова и Симона Загорова са поредните им жертви

Нови измами с изкуствен интелект: Виктория Капитонова и Симона Загорова са поредните им жертви

by Toni
0 Коментар

Стигна се и до разпространяване на порнография, породена от измамната реалност
Изкуственият интелект става все по-умен с всеки изминал ден. А с него и киберизмамите в интернет. През последната седмица видяхме поредните фалшиви реклами с известни личности. Стигна се и до разпространяване на порнография, породена от измамната реалност.

Експерти подчертават, че никога не трябва да вярваме на очите си на 100% когато сме в социалните мрежи. Във всеки един момент, дори и несъзнателно понякога можем да попаднем на така наречения deep fake или дълбоката лъжа. А през изминалата седмица откраднаха лицето на Виктория Капитонова и гласа на Симона Загорова.

Изкуственият интелект отвори кутията на Пандора и за пореден път ни показа, че в интернет няма невъзможни неща. Фенове на певицата Симона Загорова сигнализирали, че откраднали гласа ѝ в манипулативна реклама. Видяна е десетки хиляди пъти във Facebook.

„Доближава се до истинския ми глас, малко роботско, но да кажем, че пробата е успешна.
Тези капки аз изобщо не знам какво представляват. Нито знам дали не е някоя отрова“, споделя певицата.

Зачестяват и случаите на разпространение на порнография с помощта на изкуствен интелект. Жертва на злонамерена атака стана инфлуенсърката Виктория Капитонова.

„Първоначално реагирах малко шеговито като ги видях. Това не съм аз, защото аз наистина нямам такива гърди. „Доколкото разбрах те са в някакви затворени групи, където дори аз, ако искам, не мога да вляза да видя снимките“, обясни инфлуенсърката.

Киберексперт ни представя компютърна програма, способна да постави лицето на когото искаме в снимка или видео с порнографско съдържание. „Още по-страшното е, че всеки може да го направи“, казва Красимир Коцев.

Според киберексперти подобна фалшификация е детска игра за недоброжелателите. Не е нужно да бъдем опитни хакери, а просто да си свалим едно приложение и да имаме снимка в лице на който и да е човек.

„Когато говорим за подмяна на снимка – да вземем образа на някой и да го монтираме върху друга, това нещо е изключително лесно. Ако до момента порно индустрията изкривяваше представите за това какво е нормално и какво е правилно в обществото – то към този момент това все повече се засилва. И ти можеш на един клик разстояние да имаш твоя идеален интимен партньор“, обясни Коцев.

Виктория се чувства с вързани ръце. Казва, че подобни снимки се разпространяват по всякакви платформи без никакъв контрол. „Когато разбирам за нещо такова то вече е скрийншотнато, препратено. Няма как да се противопоставиш на такова нещо. Не можеш да се защитиш, единственото нещо, което можеш да направиш е да се скриеш съвсем и да не качваш твоите снимки в социалните мрежи, но това в днешно време е невъзможно за мен, това ми е работата“, посочва тя.

А за певицата Симона Загорова да чуе думи, които никога не са излизали от нейната уста е ежедневие. И много хора се връзват. „Това ми попада всеки ден. За жалост доста хора ми писаха, че вече са си го купили. Първо са си дали парите напразно, изобщо не знам какъв е този продукт“, сподели тя.

„Случаят със Симоне е един от емблематичните и все повече такива ще виждаме. Там е използван само гласът, тъй като е по лесно да се копира само единият от двата фактора – глас или образ. С гласа е една идея по-лесно може с няколко минутен запис изкуствен интелект да го възпроизведе с 80% точност. Хората трябва да са осведомени, че това вече е част от нашето ежедневие и все повече ще виждат такъв тип образи“, обясни Красимир Коцев.

Изкуственият интелект и дълбоката измама пишат днешната история. Дали ще я дехуманизира – предстои да разберем. „Страх ме е накъде още можем да отидем. Защото щом сега има хора, които вярват на това, те могат да рекламират и други неща – доста страшно става“, подчерта Симона Загорова.

Виктория Капитонова от своя страна призова всички хора да проверявват и да се опитат директно да се свързват с човека, който предлага конкретна услуга.

nova.bg/

Mоже да хареса още