Начало » Орбан и Салвини се споразумяха за нов десен съюз в ЕС

Орбан и Салвини се споразумяха за нов десен съюз в ЕС

by admin1
0 Коментар

Бившият вицепремиер на Италия и лидер на „Северна лига“ Матео Салвини изрази „пълно съгласие“ с унгарския премиер Виктор Орбан на среща в Рим в четвъртък, където те обсъдиха създаването на нов „дясноцентристки съюз“ за борба с надигащите се  в цяла Европа социалисти. Двамата очевидно пренебрегват напълно съществуването на дясноцентристката Европейска народна партия.

При първото си международно посещение след изборната си победа по-рано този месец унгарският премиер наруши традицията, която съществува от 2010 г., тъй като той избра да посети Италия, а не Полша.

След частна аудиенция при папата той се срещна с лидера на партията „Лига“, за да обсъди международната ситуация в светлината на войната в Украйна.

Салвини подчерта своето „пълно съгласие“ с Орбан по въпроси като „борбата срещу нелегалната имиграция, необходимостта от намаляване на данъчната тежест за семействата и бизнеса“, но също и необходимостта да се работи „по европейска дясноцентристка алтернатива на социалистите , за защита на ценностите и корените на Запада”.

Това е първият път, когато Салвини говори за нов „дясноцентристки съюз“ на ЕС.

В Италия дясноцентризмът е представен от партията „Форца Италия“ на Силвио Берлускони. В същото време „Лига“ на Салвини се разглежда като крайно дясна или дясна, въпреки че споделя това пространство с „Братя италианци“ на Джорджия Мелони.

През юли 2021 г. крайнодесни партии от 16 държави от ЕС, включително френската „Национален сбор“, полската „Право и справедливост“, унгарската „Фидес“ и италианската „Лига“, подписаха документ, чрез които десните партии обединяват сили за реформиране на ЕС.

В края на януари 2022 г. девет крайнодесни и националистически европейски лидери  се споразумяха  за приемане на „пътна карта“ за патриотична Европа по време на среща, организирана от крайнодясната испанска партия „Вокс“ в Мадрид.

Критиците предполагат, че европейските крайнодесни лидери, които обсъждат нов съюз, откакто партията на Орбан „Фидес“ напусна традиционното дясноцентристко семейство на ЕС (Европейската народна партия), са готови да се възползват от последователните изборни поражения на ЕНП в целия блок.

Последното електорално фиаско на ЕНП се случи на първия тур на президентските избори във Франция, при който Валери Пекрес, кандидатът за дясноцентристката група „Републиканците“, не достигна прага от 5%, необходим за възстановяване на разходите за кампанията.

Във Франция крайнодясната Марин Льо Пен също реши да представи „дясноцентристки“ профил, като този път се опита поне публично да избегне крайни позиции, предвкусвайки това, което планират крайнодесните в ЕС. Тя обаче не беше убедителна.

Друго решаващо гласуване за ЕНП ще се проведе в неделя в Словения, където дясноцентристкият премиер Янез Янша е изправен пред тежка надпревара на парламентарните избори, обявени от опозицията като „референдум за демокрацията“ в дълбоко поляризираната страна.

Според партньора на EURACTIV  Europe Elects анкетите показват, че дясноцентристката Демократическа партия на Янша може да повтори изборния си резултат от около 25%. Центристката партия „Движение за свобода“ обаче би получила 24,9%, които са достатъчни да оспори победата на Демократическата партия.

Янша също е известен съюзник на националистическия унгарски премиер Орбан.

Орбан не се срещна с Мелони

След като спечели общите избори, Орбан разкритикува украинския президент Володимир Зеленски – нещо, което накара оста Будапеща-Варшава да се разклати.

Салвини осъди руската агресия, без изрично да критикува Путин. В четвъртък лидерът на „Лига“ потвърди „дълбокото приятелство и сътрудничество между Рим и Будапеща“.

Медиите отбелязаха, че на срещата липсва лидерът на другата италианска дясна партия „Братя италианци“ Джорджия Мелони, който зае твърда позиция спрямо Путин, както и управляващата партия в Полша  „Право и справедливост“.

Mоже да хареса още