Начало » От кантората на адвокат Менков до председател на Народното събрание: коя е Рая Назарян

От кантората на адвокат Менков до председател на Народното събрание: коя е Рая Назарян

by Toni
0 Коментар

Oт депутат без парламентарен опит до зам.-председател на най-голяматапарламентарна група, част от преговорния екип за правителство на ГЕРБ и председател на 50-ото Народно събрание – така обобщено звучат последните две години за Рая Назарян, която на 20 юни беше избрана да води новия парламент по предложение лично на лидера на най-голямата парламентарна група Бойко Борисов и с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“.

38-годишната Рая Назарян е родена във Варна, но живее и работи в София. Завършила е право в УНСС, като кариерата си започва от адвокатската кантора на Менко Менков, който е адвокат на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В момента тя има собствена адвокатска кантора, в която работи със съпартиеца си Тервел Георгиев, избран за депутат в този парламент.

За първи път тя се появява на политическия терен през лятото на 2022 г., когато Бойко Борисов представя „умните и красиви“ лица на ГЕРБ за предстоящите избори за 48-мо Народно събрание. Тогава тя е втора в листата на ГЕРБ-СДС за 24 район в София, след опитния депутат Тома Биков. От публикация на Биков през 2021 г. се разбира, че тя е била негов адвокат по иск, заведен срещу него от БОЕЦ заради изказване по „Нова телевизия“, че организацията се финансира от банкера Цветан Василев заради критичните статии по повод на свързваната с Борисов къща в Барселона в каталунското издание „Ел Периодико“.

Назарян е процесуален представител на Делян Добрев в делото по иска на Илиян Василев, става ясно от негова публикация във „Фейсбук“.

„Понеже е много модерно да се говори за съдебна реформа, ние сме дали Рая – ще е форлайтърът на партията в тази система“, каза тогава Борисов за нея.

50-ото Народно събрание ще е третото, в което Рая Назарян е народен представител. Тя е била член на комисията по правни въпроси, а в 49-ото Народно събрание е и председател на комисията по превенция и противодействие на корупцията. В последния парламент участва и в три от временните комисии – тази за имунитетите на Бойко Борисов, Даниел Александров, Кирил Петков и Димитър Аврамов; участва още в комисията за протестите срещу Българския футболен съюз, за Мартин Божанов, както и за скандала в Агенция „Митници“ – всички започнали с голям интерес, но не постигнали никакви резултати.

Изкачването ѝ в политиката започва след избора на Десислава Атанасова за конституционен съдия през януари 2024 г., след което Назарян, заедно с Теменужка Петкова и Деница Сачева, става зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ. Както Борисов предрича две години по-рано, така и става – а Рая Назарян се оказва в ролята на основният юрист на ГЕРБ, занимаващ се със съдебната реформа.

През март 2024 г. тя, Петкова и Сачева бяха посочени от партийния лидер за главни преговарящи за ротацията с представителите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ – разговори, които приключиха с представянето на несъгласуван състав на Министерски съвет и неосъществена ротация.

В този период Назарян се оказа в основата на спор за забавения избор на членове на новата Комисия за противодействие на корупцията, която трябваше да започне да функционира в началото на март. Тогава представителите на обединението поискаха от ГЕРБ съвместно да внесат процедурните правила за избор на членове, но това не се случи, като коалицията внесе проекторешението самостоятелно.

Заради това Назарян ги обвини, че са откраднали текстовете ѝ и внесе друго проекторешение заедно с ДПС. По-късно стана известно, че ГЕРБ и ДПС са представили версия, по която Европейската комисия има критики.

Няколко месеца по-късно, през юни, същият преговорен екип води и разговорите за формиране на правителство от 50-ото Народно събрание. В навечерието на първото му заседание лидерът на ГЕРБ постави избора на Назарян за председател като условие за продължаването на преговорите за кабинет. Още вчера от БСП и „Продължаваме промяната – Демократична България“ обявиха, че няма да я подкрепят, като наскоро бившият съпредседател на демократичното обединение Христо Иванов заговори за близостта на Назарян с председателя на ДПС Делян Пеевски:

„Г-жа Назарян под вещото ръководство на Делян Пеевски ще пише Закон за съдебната власт. Наблюдавал съм го. Приемете го като свидетелски разказ – като седите там, в този термитник, виждате как се случват нещата. Г-жа Атанасова има много повече характер и собствено съдържание от много други хора. Не искам специално да се фокусирам върху г-жа Назарян. Тя е млад човек, надявам се, че времето, които ѝ предстои, ще го употреби добре“, коментира Иванов в интервю за подкаста на „Правосъдие за всеки“.

В началото на юни Рая Назарян заяви, че наложените санкции по глобалния закон за корупция „Магнитски“, по които са санкционирани Делян Пеевски и бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, нямат стойност в България.

В същото интервю Рая Назарян допуска, че властите в САЩ са могли да бъдат подведени „по един подъл, нечестен, непочтен начин“, и заяви, че САЩ първо налагат санкции, а след това проверяват доказателствата и затова не трябва да се правят крайни заключения.

Списъкът „Магнитски“ не е юридическа форма, която да има стойност в България. Ние не знаем дали има доказателства
dnevnik.bg

Mоже да хареса още