Начало » От пиле мляко има на Великденския базар до Централна поща

От пиле мляко има на Великденския базар до Централна поща

by admin1
0 Коментар

В дългия уикенд покрай Великденските празници превърналият се в традиция занаятчийски базар, част от „Капана Фест“, ще радва пловдивчани пет поредни дни с много изненади и празнична украса.

Една от емблемите на Пловдив през последните няколко години – базар „Капана”, се завърна по случай Великденските празници. До 25 април площадът пред Централна поща отново се превърна в истинско фестивално градче, приютило над 80 творци, занаятчии и артисти, които показват произведенията си.

Великденският базар, който епидемичната обстановка миналата година отложи, сменя своята локация и цялостна концепция. След огромния успех на коледното издание, сега и пролетният базар пренася уникалния дух и атмосфера на творческия квартал „Капана“ в другия край на Главната.

Новото място е площадът срещу Централна поща, който предлага много повече място и пространство както за изложителите, така и за посетителите.

Пловдивчани приеха радушно идеята за новия дом на събитието и още предобед днес, малко след като Великденският базар отвори официално врати, стотици посетители се събраха да разгледат авторските съкровища на занаятчиите и творците.

Из пъстроцветните шатри до понеделник ще може да откриете почти всичко – тахан, люти сосове, занаятчийски шоколад, чай и млечни продукти, както и редица нови предложения в сферата на био и натуралната козметика. Сериозен интерес сред дамите в първия ден на базара предизвикаха облеклата, бижутата и аксесоарите българско производство от няколко родни дизайнери. Разбира се, има огромно количество детски артикули, както и образователни книги и играчки. Освен тях пловдивчани харесаха и ръчно изработените лампи от дърво и рециклирани материали.

Все повече са така наречените интерактивни щандове, които освен продукти предлагат и различни услуги. Тази година част от базара е сертифициран нутриционист, която с усмивка ще консултира желаещите пловдивчани и гости на базара как да водят по-здравословен и природосъобразен начин на живот.

И тази година Великденски базар „Капана“ предоставя безвъзмездно няколко щанда на различни местни благотворителни организации и инициативи. Организаторите споделиха пред „Марица“, че истинският смисъл на празниците е да отворят сърцата ни и да ни направят по-съпричастни и готови да помагаме. Посетителите ще имат шанс до понеделник да подкрепят и благотворителните щандове на СУ „Св. Константин Кирил-Философ“, които ще събират средства за малката Никол Томова, която е едва на 9 години и е с диагноза медулобластом – злокачествен тумор в малкия мозък.

Младежите от „Ротаракт Филипопол” също са представени със свой щанд. Те ще набират средства за детското отделение на МБАЛ „Св. Мина”. Работилница „Каритас” пък продава своите сапуни и ароматни свещи, като приходите ще отидат в подкрепа на хора от уязвими социални групи. Последният благотворителен щанд е дело на организацията „Спаси Живот – Дари Любов”, които, освен че ще набират средства за каузата си, ще помагат на желаещите да си осиновят домашен любимец.

Освен това за най-малките посетители в съботния и неделния ден в Пловдив ще пристигн​ат господин Великденският ​заек и неговите приятели. Организаторите обещават много изненади и игри с него между 12 и 18 часа. Великденският базар остава в Пловдив до понеделник, като хубавото време покрай празниците и богатата програма за малки и големи го правят страхотно място за разходка.

Станимир Кронев

 

 

 

 

 

Mоже да хареса още