Начало » Официално: Байдън ще се кандидатира за втори мандат през 2024 г.

Официално: Байдън ще се кандидатира за втори мандат през 2024 г.

by Toni
0 Коментар

Байдън официално обяви, че ще се кандидатира за преизбиране през 2024 г., подготвяйки историческа кампания срещу републиканската партия, доминирана от неговия предшественик Доналд Тръмп.
80-годишният Байдън помоли избирателите да го оставят да „довърши тази работа“, която започна, когато встъпи в длъжност, и да загърби всички притеснения относно възрастта му.
Той каза, че има още работа за вършене, за да се даде на американците „справедлив шанс“ и да се отблъснат „екстремистите“ в Републиканската партия, които искат да намалят държавните разходи и да ограничат правата на абортите.

„Въпросът, пред който сме изправени, е дали през следващите години ще имаме повече или по-малко свобода“, каза Байдън във видео, публикувано във вторник. „Знам какъв искам да бъде отговорът и мисля, че и вие го знаете. Това не е време за самодоволство. Ето защо се кандидатирам за преизбиране.”

Вече най-възрастният човек, избиран някога за президент на САЩ, Байдън ще бъде на 86 години в края на втория мандат и е изправен пред интензивни проверки относно годността му да служи още четири години в Белия дом. Неговото начално послание показва, че той залага, че гласоподавателите ще го възнаградят за десетилетията му опит и рекорди. Байдън отдавна каза, че възнамерява да се кандидатира за втори мандат, правейки официалното съобщение донякъде предизвестено. Той не е изпитвал натиск да обяви кандидатурата си по-рано, защото не е срещал сериозна опозиция за номинацията на Демократическата партия, казаха неговите съветници, въпреки че проучванията показват, че голям брой демократи предпочитат той да не се кандидатира отчасти поради възрастта му. По-доброто от очакваното представяне на демократите на междинните избори през ноември успокои разговорите за значително основно предизвикателство. Бившият президент Доналд Тръмп, който подтикна демократите, се очерта като ясен фаворит на Републиканската партия, което допълнително подкрепи решението на Байдън да се кандидатира отново.

Все пак дълбокото политическо разделение на нацията вероятно означава трудна кампания за Байдън, дори ако Тръмп се появи като кандидат на Републиканската партия, въпреки че бившият президент е изправен пред наказателно обвинение в Ню Йорк и е подложен на проверка за ролята му по време на бунта от 6 януари 2021 г. Съобщението на Байдън дойде на четвъртата годишнина от обявяването на президентската му кампания през 2019 г. с обещанието да възстанови „душата на Америка“, но реваншът срещу Тръмп може да се окаже още по-разтърсващ от първоначалната им битка през 2020 г.

Съобщението на Байдън му позволява да започне набирането на средства за надпреварата, което вероятно ще изисква дори повече пари от кампанията му през 2020 г., първата в историята на САЩ, събрала 1 милиард долара. Той също така събра първоначален екип от съветници, които да ръководят операцията по преизбирането му. Байдън избра Джули Чавес Родригес, високопоставен служител на Белия дом и ветеран от кампанията през 2020 г., да управлява кампанията му през 2024 г. Куентин Фулкс, който управлява кампанията за преизбиране на сенатора от Джорджия Рафаел Уорнок през 2022 г., ще бъде неин заместник. Изборът на президента на латиноамериканец и чернокож мъж да ръководи кампанията му е забележителен, като се има предвид, че вътрешният му кръг в Белия дом, който ще играе голяма роля в кампанията, е почти изцяло бял. Сенатор Крис Кунс от родния щат на Байдън Делауеър и представителят на Южна Каролина Джим Клайбърн, и двамата дългогодишни съюзници на Байдън в Конгреса, ще служат като съпредседатели на кампанията. Тази група включва и губернатора на Мичиган Гретхен Уитмър, изгряваща звезда на Демократическата партия, и холивудския магнат и мегадонор на Демократическата партия Джефри Каценберг.

За да се насърчат даренията за кампанията, водещите донори са поканени на специални събития тази седмица, включително вечеря в петък вечер с Байдън и срещи в събота със старши членове на неговия екип, според двама души, запознати с въпроса.

Преизбирането на Байдън ще бъде в рязък контраст с опита му през 2020 г., когато кампанията му се провали, преди демократите да повярват, че той е най-подходящият да победи Тръмп и да се обединят около него. След това той драстично ограничи личните събития поради пандемията от коронавирус. Президентът влиза в тази надпревара практически безспорен като знаменосец на Демократическата партия. Единствените му декларирани опоненти са авторката на самопомощта Мариан Уилямсън и активистът против ваксините Робърт Ф. Кенеди-младши. Други потенциални претенденти подкрепят Байдън. Камала Харис, потенциален наследник на Байдън, която беше подложена на критики от някои демократи заради представянето си като вицепрезидент, ще повтори ролята си на кандидат за вицепремиер на Байдън. Но този път Байдън ще трябва да управлява интензивен график на кампанията, като същевременно управлява страната. Неговата най-спешна задача е противопоставяне с републиканците за повишаване на лимита на дълга на САЩ. Досега президентът отказва да преговаря с Републиканската партия, която той обвини, че държи икономиката като заложник заради техните искания за съкращения на разходите в замяна.

Тръмп превантивно нападна Байдън в изявление в понеделник преди обявяването му за справянето му с икономиката, инфлацията, изтеглянето от Афганистан и имиграцията. Бившият президент повтори невярното твърдение, че е загубил от Байдън през 2020 г., защото изборите са били „манипулирани“. Списъкът на републиканците остава доминиран от Тръмп, който запази властта си над партията въпреки някои служители, които искат той да се оттегли в полза на новото ръководство. Губернаторът Рон ДеСантис от Флорида, неговият най-голям съперник, претърпя множество неуспехи през последните седмици, тъй като Тръмп се повиши в социологическите проучвания и тъй като донори и законодатели открито поставят под въпрос жизнеспособността на ДеСантис. Други кандидати на Републиканската партия включват бившия посланик на Тръмп в ООН Ники Хейли, бившия губернатор на Арканзас Аса Хътчинсън и предприемача Вивек Рамасвами. Бившият вицепрезидент Майк Пенс и сенаторът от Южна Каролина Тим Скот също обмислят да се кандидатира

Actualno.com

Mоже да хареса още