Начало » Парижката конференция ще се опита да обедини европейските усилия в подкрепа на Украйна

Парижката конференция ще се опита да обедини европейските усилия в подкрепа на Украйна

by Toni
0 Коментар

Париж ще бъде домакин на 20 държавни глави в понеделник, които се стремят да мобилизират европейския производствен капацитет и да проучат по-добри начини за подкрепа на Украйна в нейния военен отговор на руската агресия. Войната навлиза в третата си година и войските са с по-малко оръжие и персонал.

Френският президент Еманюел Макрон оглави организацията на конференцията на фона на подписването на двустранно споразумение за сигурност с украинския Володимир Зеленски миналата седмица в Париж, последвано от Германия, Канада, Дания и Италия.

Срещата на върха е от „извънредно естество в силно нестабилен контекст“, като се стреми към по-добро привеждане в съответствие на финансовия и военния капацитет на държавите-членки на ЕС, докато Русия втвърдява позицията си срещу Украйна и други западни нации, съобщи Елисейският дворец.

В събота, в деня, в който войната навлезе в третата си година, членовете на Г-7 се срещнаха онлайн, за да потвърдят подкрепата си за Украйна „колкото е необходимо“.

Това се случва на фона на военните и финансови борби на Украйна след две години война и с нарастващи заплахи, че САЩ може да се оттеглят от военния съюз НАТО, ако републиканският кандидат Доналд Тръмп бъде избран отново през ноември.

Около 26 страни ще участват във форума понеделник, включително 21 държавни глави, като Анджей Дуда от Полша, Олаф Шолц от Германия, Марк Рюте от Нидерландия и Педро Санчес от Испания. САЩ и Канада ще имат министерско представителство, там ще бъде и външният министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън.

Очаква се Зеленски да направи встъпително изявление чрез видеоконференция заедно с Еманюел Макрон.

Кипър, Унгария, Малта и Словакия се очаква да отсъстват от срещата на върха, докато участието на Италия остава да бъде уточнено, добавиха от Елисейският дворец..

Да правим нещата по-добре и по различен начин

Зеленски от месеци предупреждава международната общност, че Украйна изпитва недостиг на боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана, което на практика възпрепятства способността на страната да отблъсне руските атаки.

Обещанието на ЕС да изпрати един милион боеприпаси до пролетта, благодарение на европейското финансиране и компании, не  беше изпълнено и само около половината ще бъдат доставени дотогава.

Ръководителят на европейската дипломация призова страните от ЕС да търсят други начини за закупуване на оборудване извън ЕС.

Междувременно изобилстват разногласия относно това дали новият фонд на ЕС за военна помощ за Украйна трябва да се изразходва за закупуване на отбранително оборудване извън ЕС, а правилата за възстановяване на разходите застрашават способността им механизмът за солидарност да подкрепя незабавни нужди.

Франция даде да се разбере, че иска да даде приоритет на произведените в ЕС снаряди и оръжия в рамките на Европейския механизъм за подкрепа на мира – извънбюджетният механизъм на ЕС, използван за възстановяване на разходите на държавите-членки за техните доставки на оръжия за Украйна. Целта на Париж е увеличаване на индустриалния капацитет на блока, но има опасения, че това няма да е достатъчно, за да отговори на спешните нужди на Украйна.

Целта е да се търси отговор както на непосредствените, така и на дългосрочните стратегически нужди, обясниха от Елисейския дворец.

Европейците „трябва да се стремят да правят нещата по-добре и по различен начин, за да можем да бъдем по-ефективни и стабилни колективно, като се има предвид производството на всяка държава-членка капацитети”, се казва в съобщението.

Участниците ще обменят мнения, съвместно ще оценят ситуацията на място и ще видят как могат да адаптират съвместните си действия в различни области като киберсигурността, противовъздушната отбрана, разминирането, достъпа до дронове и обучението на украинските войски.

Срещата на върха също така ще има за цел да постигне ясно общо изявление за широката общественост, че случващото се в Украйна застрашава не само суверенитета на една нация, но и европейската стабилност като цяло.

Путин не трябва да си прави илюзии

Повечето европейци подкрепят Украйна във войната й срещу Русия, но само един на всеки 10 смята, че Украйна може да спечели, според проучване. Повечето виждат „компромисно споразумение“ като необходимо условие за прекратяване на войната.

„Путин не трябва да си прави илюзии, защото ЕС ще продължи да стои зад Украйна“, обвявиха от офиса на Макрон, отричайки, че в европейските столици може да има нарастващи настроения за „обреченост и мрак“: „Ние не сме нито обречени, нито мрачни”, се казва в съобщението.

Сега погледите са насочени към Германия, от която се очаква да отключи доставката на ракети с голям обсег „Таурус“, но Шолц досега изключваше исканията на собствената си коалиция.

„Крайно време е да започнем да копаем по-дълбоко в собствените си  запаси и да не се въздържаме от закупуване на военно оборудване от страни извън ЕС“, заяви евродепутатът Бернар Гета пред Euractiv през уикенда.

Той се надява, че срещата на върха може да помогне на държавите-членки да се споразумеят за ново общоевропейско финансиране на отбраната и  нов кръг от съвместен дълг в средносрочен план, за да подкрепят Киев по-ефективно.

Лидери на ЕС като Еманюел Макрон, Кая Калас от Естония и еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон наскоро призоваха за „еврооблигации за отбрана“.

„Идеята бавно си проправя път в столиците на ЕС“, каза Гета.

Зеленски се отправя към Тирана в сряда, където ще участва в среща на върха Украйна-Югоизточна Европа, водена от албанския премиер Еди Рама, за да събере повече подкрепа в региона.

Mоже да хареса още