Начало » Пеевски излиза от конституционната комисия

Пеевски излиза от конституционната комисия

by Toni
0 Коментар

Делян Пеевски, депутатът бизнесмен от ДПС, санкциониран за корупция от САЩ по глобалния закон „Магнитски“, както и от Великобритания, напуска парламентарната конституционна комисия.

Това обяви самият той в сряда, 28 юни, след срещата между част от парламентарните сили по повод промените в Конституцията. „Разбрахме се да махнем тясното партийно начало, ще изберем чисто нова комисия по конституционните въпроси в Народното събрание, за да няма разправии кой, къде, как участва, защото в България Конституцията е по-голяма от всяка партия“, обяви пред журналисти Пеевски. По думите му той прави „крачка назад в името на България и на Конституцията, защото промените са неотложни“, цитира го БТА.

ДПС предложи кандидатурата на Пеевски за конституционната комисия веднага след като правителството на Николай Денков и Мария Габриел бе избрано, включително с неговата подкрепа. Желанието на ДПС именно Пеевски да се занимава с Конституцията бе подкрепено от ГЕРБ, ДПС и ИТН. „Против“ бяха ПП-ДБ и БСП, като част от депутатите на ПП-ДБ, включително и лидери, гласуваха „въздържал се“. „Възраждане“ не участваха в гласуването, въпреки че бяха в залата и това всъщност направи избора възможен.

В срещата в сряда участваха лидерите на ГЕРБ-ДПС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), ДПС и министърът на правосъдието Атанас Славов. Това е втората среща между трите формации, в понеделник беше първата с участието на представители на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, както и на министър Славов. В срещата не участваха представител на „Възраждане“, БСП и ИТН. И без техните гласове промени в Конституцията са възможни, но ще се случват по бавната процедура.

Конституцията регламентира, че промените в нея се правят с мнозинство три четвърти от всички народни представители (т.е. 180) на три гласувания в различни дни. Ако предложението получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички народни представители, предложението се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане предложението се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети (160) от всички народни представители.

Договорката на трите формации е в новата конституционна комисия да влязат само техни експерти, а лидерите и политическите знакови лица да коментират процеса от тяхна гледна точка. „Ще има работна група до края на другата седмица да видим кои основни линии се припокриват във всички проекти, защото всяка политическа сила има свой“, обясни Пеевски. Дотук само ДПС са представили публично своя проект, но движението няма достатъчно депутати, за да го внесе формално в парламента.

Идеята за работната група по думите на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ е да могат да се придвижват по-бързо и идеите за реформа в съдебната система, която започва с промените в основния закон.

Според казаното от Пеевски трите формации имат пълното съгласие да разградят „безграничната власт на главния прокурор“, да му бъдат отнети част от правомощията, както и Висшият съдебен съвет (ВСС) да бъде разделен на два самостоятелни съвета – на съдиите и на прокурорите, да бъдат увеличени правомощията на Инспектората към ВСС. „По-скоро няма да бъде премахната фигурата на главния прокурор“, уточни Пеевски, обяснявайки, че има решение на Конституционния съд, което пречи това да стане, но правомощията ще бъдат ограничени, „за да няма вече исторически подобни събития, каквито имахме в миналото“.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обясни след срещата, че „има висока степен на съгласие по едрите цели на съдебната реформа в нейния конституционен аспект“. И трите политически сили изразиха съгласие, че посоката е да ограничим безконтролността на главния прокурор, да преформатираме Висшия съдебен съвет в съгласие с международните стандарти и препоръките на Венецианската комисия, да видим и да обсъдим допълнително идеи за преформатиране на института на служебния кабинет и да въведем индивидуална конституционна жалба по някакъв начин, посочи Иванов. Той изрази надежда в рамките на десетина дни да рестартират конституционната комисия в парламента и да лансират експертни фигури, които не носят някаква голяма политическа натовареност.

euractiv.bg

Mоже да хареса още