Начало » Петя Цонева: Поезията е тайнство и така трябва да остане

Петя Цонева: Поезията е тайнство и така трябва да остане

by Toni
0 Коментар

„Красивото в поезията е, че тя може да звучи по различен начин, защото това е един особен вид слово, което е родено от сърце, и което е предназначено за друго сърце, каза в „Нощен Хоризонт“ Петя Цонева. Повод за нейното гостуване са двете ѝ най-нови книги – „Люлката на живота“ и „Око и огледало“.
„Именно в това е вълшебството на словото – неговата способност да се превръща, да живее различни животи по този начин.

А как се ражда поезията в мен – това е голямо тайнство и не бих могла да обясня, но може би тя започва като музика, като картина – това е един много специален синтез на песенност, на смисъл, на образи, всичко това синтезирано, което търси своите думи най-накрая, за да се роди, за да придобие плът, за да стане словото плът, сподели още за „Хоризонт“ Петя Цонева.

„Мисля, че поезията е тайнство и така трябва да остане. Защото всяко едно негово разгадаване, би го разрушили или би отнело част от онова вълшебство, котето се съдържа в него.

„Люлката на живота“ е много специална книга, защото зад нея стои една мощна подкрепа и една много голяма обич от страна на община Ивайловград и кмета на града – Диана Овчарова. За тази книга получих наградата в памет на поета Ивайло Балабанов, каза още Цонева.

Петя Цонева е Почетен селянин на село Хухла. Това село се счита за центъра на света, там се завръщат българи от чужбина и от родината, за да си спомнят за миналото, това място е наситено със смърт и същевременно с въздраждане на българския дух, който продължава да живее и отбранява тази южна граница на страната ни.

„Око и огледало“ е другата книга на Петя Цонева, която излиза от печат на 1 ноември 2023 г.

„Тя ми е много скъпа също тази книга. В тези стихове показвам, че поезията е може би нашият сън за свободата, опит да намерим тази свобода, която ни е била отнета…Книгата още няма официална премиера. Докато първата беше вече представена в Хухла.

На 30 ноември в Севлиево предвиждам да има представяне и на „Око и огледало“.

А иначе Петя е спасила от прегазване преди три години на пътното платно един горски сънливец, още е бил бебе, хранила го е по график с мляко. Нарекла го е Цвъремиш и той член на семейството.

„Така люлката на живота дойде при нас. Той не е мишка, а е нощна катерица, с много пухкава опашка и за него също има посветено стихотворение. В него аз разказвам как може би той сънува своята зелена гора и дивите гълъби, в която той мечтае да бъде…, сподели още поетесата.

Петя Цонева е родена в Габрово. Доцент е по Английска литература във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Автор е на шест книги с поезия: „С крило на земята“ (2010 г.), „Дори да няма врата“ (2019 г.), „Белият час“ (2021 г.), удостоена с наградата „Дамян Дамянов“ и с Априловска награда за най-добра книга на годината в категория „Художествена литература“, „Спасителна песен“ (2022 г.), „Люлката на живота“ (2023 г.), „Око и огледало“ (2023 г.), отличена с Априловска награда за издаване на ръкопис.

Публикува в национални издания и е лауреат на множество национални конкурси, сред които се отличават първите места в конкурсите „В полите на Витоша“, „Яворови дни“, „Добромир Тонев“, „Дора Габе“. Носител е на Славейковата награда за 2021 г., на наградата в памет на поета Ивайло Балабанов през 2022 г. и на наградата „Йордан Кръчмаров“ през 2023 г. Удостоена е с отличието „Сребърно перо“ на Славянската литературна и артистична академия.

bnr.bg

Mоже да хареса още