Начало » Поддръжка и почистване на среброто

Поддръжка и почистване на среброто

by admin
0 Коментар

Като следствие от физикохимичните свойства на среброто, често срещано явление е неговото оксидиране. Оксидираното сребро е леко потъмняло. Това се случва единствено в случаите, когато е използвана чиста сплав сребро. Когато среброто се комбинира с друг благороден метал, като мед, злато или платина този ефект на потъмняване изчезва. Примесването на среброто с други благородни сплави значително оскъпява крайния продукт, но така то става още по- неустоимо.

Поддръжката е от съществено значение, когато притежаваме не само сребърни бижута, но и сребърни изделия за дома и бита. За да ги съхраним във времето следва да сме запознати с някои правила.

С помощта на вярната поддръжка сребърни изделия ще се запазят за цял живот. Така те могат да съхранят не само бита на даден народ, но и културното наследство. За да сведем до минимум издраскването и други повреди, следва да съхраняваме сребърните си бижута или в платнена кесийка, или в отделно отделение в кутията (куфарче) за бижута. Основно правило при съхранението е те да се съхраняват отделно от останалите бижута. Изключително внимателни следва да бъдем със сребърните пръстени. Трябва да ги сваляме при осъществяване на ежедневните си задачи, особено когато същите са свързани с употребата на химични препарати. Предпазвайте среброто от битова химия, съдържаща избелващи вещества или амоняк, както и от хлорираната вода в басейните, тъй като тези химикали могат да го наранят.

 

Начини за почистване на среброто.

 

Основно правило при почистване на среброто е то да се случва регулярно. Среброто е склонно към почерняване. Следователно основните грижи трябва да са насочени към предпазване на почерняване. Среброто почернява в следствие на реакция със сяра или сероводород в атмосферния въздух. Полиращите препарати предпазват от почерняване Политури, разтвори или тъкани за отстраняване на наслояването може да намерите в повечето железарии или специализирани бижутерийни магазини. Почистването е най-лесно и възможно още при появата на първи признаци за потъмняване. Въпреки че носенето на сребърните бижута е най-добрият начин за предотвратяване на почерняването, редовното им почистване е най-добрият начин да ги предпазите от натрупване на наслоявания и да ги запазите светли и блестящи.

Има много начини да почистите среброто у дома, които включват сода бикарбонат или мека памучна кърпа. Ако обаче не сте сигурни в себе си и уменията си, винаги можете да се доверите на добра сребърна бижутерия, където специалистите ще се погрижат вашите бижута да изглеждат като нови. Една такава бижутерия е My Silver с физически магазин в София, Пловдив и още няколко града в страната, които освен качествени бижута, предлагат поддръжка и поправка.

Mоже да хареса още