Начало » Полицай застреля 18-годишен младеж след гонка

Полицай застреля 18-годишен младеж след гонка

Той може да бъде обвинен и в умишлено убийство, коментира адвокат Димитър Марковски

by Toni
0 Коментар

18-годишен младеж е бил застрелян от полицай, който го е преследвал, съобщиха от МВР.  Раненият е бил закаран веднага в болница, но там по-късно е починал.

До инцидента се е стигнало, след като малко след 2 ч. в полицията е бил получен сигнал, че в района на столичен хотел трима непознати са нападнали две момичета, ударили едно от тях с тръба по главата и след заплаха, им отнели раница с лични вещи и пари.

След това около 5.15 ч., охранител в столичен бизнес център подал сигнал в полицията, че трима маскирани прескачат оградата на обекта.

Изпратените на място екипи подгонили двама от тях пеша, а третият се качил в автобус на градския транспорт. При продължилото преследване един от полицаите стрелял първо предупредително, а след това с нов изстрел ранил един от бегълците.

Задържан е 15-годишният, опитал да избяга с автобус, поясниха от МВР.

Третият от извършителите е на 20 години и беше задържан в кв. „Ботунец“, откъдето са и тримата. Към момента се изяснява дали те имат общо и с грабеж, извършен по-рано в същия район, но от полицията засега отказват повече информация.

Пред БНР адвокат Димитър Марковски коментира, че полицаят може да бъде обвинен и в умишлено убийство, ако се окаже, че е застрелял младежа в гръб.

„Употребата на огнестрелно оръжие е допустима в хипотезата и в ситуацията, в която здравето на полицейския служител или на неговите колеги е било застрашено. В тази хипотеза огнестрелно оръжие може да се използва, но в такава степен, че да се причинят минимални увреждания на лицето, което следва да бъде задържано и което евентуално е нападнало полицая“, каза Марковски. По думите му полицаите ще са превишили правомощията си, ако се окаже, че са стреляли, въпреки че животът и здравето им не са били застрашени в конкретната ситуация. Решително за това обаче ще е заключението на съдебно-медицинската експертиза, която ще покаже къде е попаднал изстрелът.

„Ако се окаже, че е в гърба по време на преследване, в такава ситуация вече полицейският служител изпада в доста проблематично положение на възможен обвиняем. Може да се стигне до повдигане на обвинение за умишлено убийство“, обясни адвокатът и подчерта, че дори и преследваният да избяга, полицаите не трябва да опитват да го хванат на момента и на всяка цена, тъй като могат след това да го издирят и задържат.

Mоже да хареса още