Начало » Порой и потоп на морето: Под вода са улици и хотели в Царево

Порой и потоп на морето: Под вода са улици и хотели в Царево

by Toni
0 Коментар
Обилните валежи от последните часове са предизвикали наводнения по морето.
„Тотален потоп в Ахтопол, пътят Ахтопол – Царево е затворен“, казва Георги Пенчев. От МВР – Бургас обясниха, че заради преливане на река Велека е затворен пътя от Варвара към Синеморец. На телефон 112 са получени сигнали, че  в ниските части на „Арапя“ има до два метра вода, както и няколко автомобила, които са в морето. Към момента се извършват множество дейности, свързани със спасяване на бедстващи хора.
От кадрите се вижда, че нивото на водата е много високо.
Община Царево обяви частично бедствено положение заради обилните валежи в региона. Тя ще е в сила следващите 5 дни. Река Велека е преляла при с. Кости и залива населеното място, обяви кметът Георги Лапчев.
„Направили сме пълна организация да бъдат евакуирани хората, които са били в опасност. Водата е невиждана, която се излива“, сподели градоначалникът пред БНР Бургас. Лапчев призова да се ограничи движението на юг от Царево, много участъци в момента са затворени. „Към този момент всички населени места имат ток, но дъждът не спира. Няма бедстващи хора, има няколко паднали коли, които са пострадали“.
Поройният дъжд запуши дере, от което водата се оттича в морето, затова и има много наводнени жилищни сгради, както и хотелски комплекси. Сирени приканват жителите на Царево да се евакуиран на по-високи места, тъй като има сигнали, че приземните етажи на няколко хотелски компекса в къмпинг „Нестинарка“ са залети от вода.
По информация на директора на пожарната в Бургас комисар Николай Николаев в Царево работят няколко екипа огнеборци – три от Царево, един от Приморско, два от Бургас и два на сигнално-охранителна дейност.

Mоже да хареса още