Начало » Почина писателката Дубравка Угрешич

Почина писателката Дубравка Угрешич

by Toni
0 Коментар

Известната хърватска писателка Дубравка Угрешич почина в Амстердам на 73-годишна възраст, съобщи хърватската телевизия N1.

„С тъга съобщаваме, че Дубравка Угрешич ни напусна. Дубравка почина днес, 17 март 2023 г., в Амстердам, заобиколена от приятели и семейството си“, обяви и Загребският институт за мултимедия.

Тя беше уважаван и награждаван писател и учен, автор на голям брой творби, сред които „Министерство на болката“, „Музеят на безусловната капитулация“, „Животът е приказка“, „Американски фантаст“, „Култура на лъжата“, „Баба Яга снесе яйце“, преведени на повече от двадесет езика.

Получава наградата на НИН през 1988 г. за романа „Форсиране на романа-река“.

Тя също така получи Австрийската национална награда за европейска литература през 1998 г. и беше финалист за международната награда Man Booker през 2009 г.

През 2016 г. е удостоена със словенската литературна награда Vilenica и международната награда за литература Neustadt, една от водещите американски награди за литература.

Дубравка Угрешич е родена през 1949 г. в Кутина, Хърватия, в семейство на хърватин и българка. По време на етническите конфликти в бивша Югославия в началото на 90-те избира доброволното изгнаничество и интелектуална свобода и емигрира в Холандия.

Дубравка Угрешич е завършила руска литература във Философския факултет в Загреб. В продължение на почти двадесет години тя работи в Института по теория на литературата към Философския факултет в Загреб.

Поради политически причини бе принудена да напусне Хърватия в началото на 90-те години. След това преподава в няколко американски и европейски университета, включително в Харвард.

Тя е и известен есеист, в текстовете си се занимава с въпроси на идентичността и националността, които повдигнаха събития като разпадането на Югославия и падането на Берлинската стена – в социален, исторически, политически и културен смисъл. С проникновеното си мислене тя се утвърждава като един от най-видните европейски писатели и есеисти. Творчеството й се отличава с рядка комбинация от ирония, полемика и състрадание.

dnevnik.bg

Mоже да хареса още