Начало » Правителството приема управленска програма

Правителството приема управленска програма

by Toni
0 Коментар

Премиерът Николай Денков посочи като най-важното в днешното заседание на МС приемането на управленска програма на правителството. Академик Денков отбеляза, че документът е обвързан с одобряването на бюджета, а вчера в парламента са взети, по думите му, грешни решения.

 

Премиерът подчерта, че има уверенията на лидерите на ПП ДБ и на ГЕРБ СДС, че корекциите ще бъдат направени при окончателното приемане на държавната план сметка за тази година.

 

Премиерът изрази очакване приетото на второ четене в Бюджетната комисия късно снощи да бъде коригирано, като финансовата рамка бъде приета окончателно с 3% дефицит, както е подадена от правителството:

  • Бюджетната комисия одобри – 150 млн. лв. за ръст на заплатите в МВР, още 1,5 млн. лв. за БНР

„Разбира се, с някои изменения, които са в техните правомощия, но без да променят общия баланс на държавата, който е необходим, за да се осигури дефицитът, свързан с приемането в еврозоната – до 3%. Надявам се, че тези лидери ще изпълнят това, което са поели като ангажимент, за да може да се реализира тази програма, защото без нейното финансово обезпечаване тя ще остане само един набор от добри намерения“.

Николай Денков подчерта още, че приемането на управленската програма от кабинета се случва предсрочно, а документът е съгласуван с подкрепящите партии в Народното събрание, за да се изпълни законодателната програма. Залагат се конкретни срокове на поставените задачи. За пример бе посочено изграждането на Националната детска болница:

„До февруари 2024 година ще бъде изготвена техническата спецификация за възлагане на обществената поръчка и до март 2024 година – да се обяви обществената поръчка за построяването на детската болница. По подобен начин има конкретен график  системата за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха“.

Целите на правителствената програма са пряко обвързани с бюджета за тази и за следващата година.

Mоже да хареса още