Начало » Предотвратен е опит за убийството на Зеленски, обявиха службите в Украйна

Предотвратен е опит за убийството на Зеленски, обявиха службите в Украйна

by Toni
0 Коментар

Cлужбата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи, че нейни служители са разкрили план за убийството на президента Володимир Зеленски и други високопоставени ръководители на страната.

Задържани са двама полковници от управлението на държавната охрана за държавна измяна и подпомагане на терористичен акт.

СБУ обвинява руските власти, че са подготвили опита.

„Контраразузнаването и следователи от СБУ провалиха план на ФСБ (Федералната служба за сигурност на Русия, наследник на КГБ – бел. ред.) за ликвидиране на президента на Укрdйна и други представители на висшето военно-политическо ръководство на държавата“, се казва в съобщението на спецслужбата.

Планът, според тази информация, трябвало да се осъществи от агентурна мрежа, която своевременно била разобличена от СБУ със съдействието на Управлението на държавната охрана. УДО, каквото е и съкращението на украински, е охранителен орган, който пази високопоставени длъжностни лица и който е на пряко подчинение на президента.

Мрежата, включвала и двама полковници, предавали секретна информация на Русия, била ръководена от Москва. Една от задачите била да се намерят изпълнители сред военните, приближени към охраната на президента, които да го вземат за заложник, а след това да го убият.

На прицел, редом със Зеленски, били както ръководителят на самата СБУ Васил Малюк, така и този на военното разузнаване ГУР Кирило Буданов, като Буданов трябвало да бъде ликвидиран преди Великден, с ракетен удар по мястото, където се намира. Преди месеци съпругата на Буданов бе отровена, като някои украински представители смятаха, че всъщност той е бил мишената.

Mоже да хареса още