Начало » Прокуратурата за втори път оневини Борисов за кюлчетата и пачките

Прокуратурата за втори път оневини Борисов за кюлчетата и пачките

by Toni
0 Коментар

Софийската градска прокуратура за втори път е прекратила разследването по делото, свързано със снимките на кюлчета и пачки в чекмеджето на спалнята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в правителствената резиденция в „Бояна“. Това съобщи държавното обвинение в четвъртък (24 август).

Делото веднъж беше прекратявано, но Софийската апелативна прокуратура нареди разследването да продължи. Градската прокуратурата сега съобщава, че е изпълнила указанията, но делото отново следва да се прекрати.

Прокуратурата обяснява, че не е събрала данни за никакви престъпления – нито за незаконни записи, нито вещно укривателство, изпиране на пари, присвояване, подкуп или друго корупционно престъпление, държане на огнестрелно оръжие без разрешително.

Разследването беше образувано в края на юли 2020 г. През януари м.г. към него беше присъединено и друго дело, свързано с изтекли нови снимки.

По делото са направени 7 компютърно-технически експертизи на 17 файла – 16 снимки и един видеоматериал. След указанията на апелативната прокуратурата е направена и допълнителна разширена комплексна компютърно-техническа и лицево-идентификационна експертиза на видеото, но и тя не е успяла да идентифицира кой го е заснел по отражението на снимащия в огледалото.

Снимките и видеото са правени с техническо средство, но не може да се установи категорично дали отразяват обективната действителност, тъй като файловете на са оригинални, а не е установено с какво е е снимано, посочва прокуратурата.

По делото са събрани доказателства за това, че снимките са подправени. Подправени са  метаданните им и се констатират несъответствия в изображенията, които обосновават предположение за манипулиране и поставят под съмнение истинността на направените копия на снимковия материал, обяснява прокуратурата. Като пример се дава файл MG_7777.JPG. Той съдържа дата на заснемане 25 септември 2017 г., а метаданните са били променени с дата 22 юли 2024 г., която все още не е била настъпила към 17 юни 2020 г., когато е публикуването на снимката.

Допълнителната разширена комплексна компютърно-техническа и лицево-идентификационна експертиза потвърдила, че от файла са премахнати част от характеристиките и лична информация, в това число са заличени датата на създаване и модела на използваното устройство. Установява се единствено, че е използван айфон.

„Резолюцията на видео файла е една от най-ниските възможни, при което не се отразяват частни индивидуални белези на обекти, заснети на средна и далечна дистанция. Ниското качество на изследваните кадри, заснети при лоши светлинни условия, при движение на камерата, с ниска резолюция и приложена компресия не позволяват идентифициране на заснетото отражение на лицето, което прави записа“, посочва прокуратурата.

Изпратени са и пет европейски заповеди за разследване – до Германия, Франция, Австрия, Испания, Белгия заради банкнотите и кюлчетата, които се виждат на снимките. Събрани са и сведения от министерства, БНБ, Агенция „Митници“.

Не е възможно да бъде доказано по несъмнен начин дали банкнотите от 500 евро, златните кюлчета и пистолета действително са се намирали на нощното шкафче. Не може да бъде доказано и дали пачките с банкноти с номинал 500 евро съдържат и други банкноти (освен тази, която се вижда най-отгоре), колко на брой са и на каква обща стойност.

Франция отговаря, че една от банкнотите (U09014849096) не съществува. Това допълнително разколебава извода за достоверност на снимките, приема прокуратурата. „Всичко това навежда на извод, че обективно е възможно да са били извършени манипулации на направените снимки, включващи добавяне на нови детайли, изменение на съществуващи или изтриване на такива“, гласи постановлението.

Германия и Испания отговарят, че не са в състояние да установят дали посочените на снимките банкноти са в обращение или са изтеглени.

За банкнота, която според серийния й номер би трябвало да е пусната в обращение от Централната банка на Австрия, прокуратурата във Виена изобщо отказва да отговори, с аргумента, че деянията, за които у нас се води разследването, в Австрия не съставляват престъпление, нито административно нарушение.

Прокуратурата изрежда и други несъответствия – като липса на водни знаци на изображения на банкнотите с номинал от 500 евро, несъответствие в цвета на холограмните знаци на изображения на банкноти, разлика в оцветяването на номиналната стойност на изображения на банкнотите при наличното осветление, размити петна по части от изображенията на банкнотите, физическото разположение на използвания ластик, разлика в структурата на две или повече изображения на банкноти, намиращи се на една снимка (много добра резолюция на банкнота, на която се вижда серийният номер и размазани букви и цифри на банкноти, на които не се виждат серийни номера). На някои снимки ластиците, използвани за стягане на банкнотите, са в неестествена позиция, а на други снимки – изобщо липсват.

Не може да се установи и дали кюлчетата са били внесени или изнесени през границата на България, нито дали и от кого евентуално са били купени.

Прокуратурата не е успяла да установи и кога и от кого са правени снимките и видеозаписът. Като не са ясни датите, не може да се търси и лицата, посещавали имота. „Отделно от това липсва и информация за лицата, които са посещавали имота изобщо, защото охраната от НСО не е имала задължение и не е записвала данните на посетителите“, казва прокуратурата.

Разпитани по делото са и служители на НСО, както и озеленителят и „лицата, отговарящи за хигиенно-битовите нужди на имота“, докато е обитаван от Борисов. Разпитани са и хората, за които е имало информация, че са подарявали кюлчета на Борисов. Всички те обаче са отрекли да са ходили в „Бояна“ и да са правили подаръци на тогавашния премиер.

Борисов пък свидетелства, че никога не е държал пари, златни кюлчета и други ценни вещи в нощно шкафче. Заявил е също, че не знае кой и кога може да е правил снимките и видеозаписа. Питан и Мата Хара – за изявленията пред медиите, че снимките може да са направени от една „прекрасна госпожа“, която той знае коя е, Борисов е казал на разследващите, че се е пошегувал, провокиран от журналистически публикации, според които снимките са направени от жена.

Прокуратурата не е установила и кой е пратил снимките и видеото до медиите. Ползвани са електронни адреси в „Guerrilla Mail“, които съществуват до 60 минути. За изпращането на мейлите е използвана публично достъпна свободна Wi-Fi мрежа, намираща се в близост до НДК и поддържана от Столична община.

Постановлението на градската прокуратурата подлежи на контрола на апелативната.

Mоже да хареса още