Начало » Прокуратурата няма да иска закриване на „Възраждане“

Прокуратурата няма да иска закриване на „Възраждане“

by Toni
0 Коментар

Софийската градска прокуратура е отказала да иска от съда разпускането на партия „Възраждане“ с мотив, че разпускането на политическата партия би било непропорционална и радикална намеса, а и защото партията не е опасна, тъй като няма шансове да управлява сама.

Това съобщава „Сега“, позовавайки се на постановлението за отказ. В него обвинителят се позовава на практиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, както и решения на българския Конституционен съд, за да обоснове намесата в политическия процес, което би било в разрез с принципите на демокрацията.

За разпускането на партията настояваха от Българския хелзинкски комитет (БХК), както и активисти и общественици, подписали в края на юли сигнал до изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов.

В апела си към държавното обвинение подписалите го искат „Възраждане“ да бъде обявена за противоконституционна, защото извършва действия в явен разрез с установения в България демократичен и правов ред“. „Има призиви и форми на насилие над други български граждани“, дейността на партията „отрича човешкото достойнство, свободната воля, гражданските и политическите права на българските граждани“, „подбужда към насилие“ и си поставя за цел „премахване на установения демократичен модел на публична власт“.

Законът за политическите партии регламентира, че Софийският градски съд постановява разпускане на политическа партия само в случаите, когато:

с дейността си нарушава системно изискванията на закона
дейността ѝ противоречи на Конституцията
повече от пет години от последната ѝ съдебна регистрация не е участвала в избори
не е подала годишните си финансови отчети пред Сметната палата за две последователни години
не е провеждала заседания на върховния си орган повече от два последователни пъти, но не по-малко от веднъж на 5 години
не е представила в съда за вписване състава на новото ръководство.

Според прокурора няма доказателства, че партията на Костадин Костадинов системно нарушава Закона за политическите партии. Прокурорът изследва въпроса дали дейността на „Възраждане“ противоречи на Конституцията. Той обяснява, че в практиката си съдът в Страсбург придава изключителна важност на ролята на политическите партии в демократичните общества, които допринасят за техния плурализъм като предпоставка за демокрацията.

Според държавното обвинение основният закон допуска намеса в правото на сдружаване, когато дейността на организацията е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.

„Намесата на прокуратурата с иск за разпускане на партия е изключително радикална. Толерантността и широките възгледи са два от отличителните белези на демократичното общество“, пише прокурорът и цитира делото „Klass и други срещу Германия“, в което Европейският съд по правата на човека отчита опасността унищожаването на демокрацията да се маскира като опит да бъде запазена.

Конвенцията за правата на човека защитава изразяването на информация или идеи, които не са по вкуса на държавата или са засягащи или шокиращи за някои хора, обяснява още магистратът. И допълва: „Нещо повече, според практиката на ЕСПЧ конвенцията не забранява разпространяване на информация, за която дори има подозрения, че е невярна. В този смисъл разпространените мнения по време на пандемията също биха попаднали под защитата на правото на свобода на изразяване на мнение.“

„В случаите, изнесени в сигнала, става въпрос за изказвания на парламентарно представена, а не забранена партия, които са далеч от войнствената риторика по разглежданите от Европейския съд дела. Не следва априори да се отрича правото на обществото да получи информация за различни политически идеи, макар и враждебни понякога“, казва прокурорът и причислява позициите на „Възраждане“ в тази хипотеза.

Прокурорът не намира за укорими сбирките на „Възраждане“ в подкрепа на „традиционните християнски ценности“ и „българското семейство“. „Пропорционални мерки биха били административна глоба или наказание или наказателно осъждане на лицата, особено грубо погазили обществения ред. Хомофобските изявления и действия на тези събрания не налагат разпускане на партията“, пише още в постановлението.

Прокурорът смята, че за колажа на Соломон Паси, разпространяван в „Телеграм“, в който бившият външен министър е в раирани дрехи, носени в концлагерите и е воден насила от нацистки войници, а надписът гласи: „Щом не искаш от руския газ ела да ти пуснем от нашия“ (правописът е запазен), няма данни да е свързан с „Възраждане“, като цитира изявление на партията, че осъжда Холокоста.

Прокурорът прави и анализ на целите на партията и не открива намерение за нарушаване на конституционния ред. „Описаните в сигнала прояви са или инцидентни нарушения на обществения ред от симпатизанти на партията, или от лица, които не могат да ангажират нейната отговорност. Декларациите на председателя на партията се неприемливи за части от обществото и политическите му опоненти, но са в границите на плурализма на политически мнения“, заключва държавното обвинение.

Преди три години прокуратурата поиска заличаването на „Възраждане“ заради нарушения при регистрацията на партията през 2015 г. Тогава обаче съдът отхвърли иска за разпускане на „Възраждане“ с мотива, че той е трябвало да се направи още по време на производството по регистрацията на партията.

dnevnik.bg

Mоже да хареса още