Начало » Прокуратурата ще разпита днес Божков плащал ли е „такса спокойствие“ на Борисов и Горанов

Прокуратурата ще разпита днес Божков плащал ли е „такса спокойствие“ на Борисов и Горанов

Бившият премиер Борисов отхвърляше твърденията на Божков, като призна само, че си е взел една пура, а през юни Горанов го призова да се върне в България и да даде показания.

by Toni
0 Коментар

Васил Божков, който в петък (25 август) се върна в България и бе задържан на летище София, е призован във вторник (29 август) по обед за разпит като свидетел по делото, което бе образувано по сигналите и твърденията му, че е плащал „такса спокойствие“ на бившия премиер Бойко Борисов и финансовия министър в правителството му Владислав Горанов. Това потвърди пред „Дневник“ адвокатът му Георги Гатев.

 

„Плащах си, за да съществувам“, заяви Божков за парите към лидера на ГЕРБ няколко месеца след акцията на прокуратурата срещу него и хазартния му бизнес през 2020 г. В серия интервюта и публикации той обяви, че Горанов и Борисов са го изнудвали и че е давал на Горанов 20% от печалбата в пачки от 500 евро, а Борисов е изпращал пиара си Севделина Арнаудова в кабинета му „за по-дребни суми, за други нужди“. Той разказа тази история и директно, и под формата на комикси и многократно заяви готовност да е свидетел, като често казваше, че не е бил търсен от българската прокуратура.

 

Сигналът, по който започна работата на МВР, а след това и на прокуратурата, е на сдружение БОЕЦ, внесен през декември 2021 г. Данните в сигнала са за организирана престъпна група, за корупционни престъпления, злоупотреби със средства от европейски фондове, данъчни престъпления, злоупотреба с власт и други тежки престъпления. В него са направени и връзки между снимките от спалнята на Борисов с пачките и кюлчетата (разследването по случая бе прекратено ден преди Божков да обяви, че се връща в България – бел. ред.) и твърденията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков за плащан рекет в размер на около 67 млн. лева.

Делото по твърденията на Божков, че процент от печалбата на „Национална лотария“ са отивали за тогавашните управляващи, за да получи той по-добри условия и спокойствие за бизнеса си, бе образувано едва след като през март 2022 г. МВР арестува за 24 часа самия бивш премиер Борисов, финансовия министър Горанов, пиарката на правителството Севделина Арнаудова. Това стана по процедурата за неотложност след сигнал на тогавашния премиер Кирил Петков, че можело да бъдат унищожени документи, но прокуратурата отказа да представи пред съда посочените от МВР основания за задържанията под стража.

По-късно съдът ги обяви за незаконни, но резултат от тях имаше – прокуратурата бе принудена да образува дело с видимо нежелание – въпреки че Божков от Дубай демонстрира желание да даде показания чрез видеоконферентна връзка. Такава не се осъществи.

През март 2022 г. Божков потвърди, че е дал сведения пред полицията по разследването, по което бяха арестувани Борисов, Горанов и Арнаудова, като посочи, че е дал пред полицията имената и на други хора – Кирил Домусчиев, бившия министър на правосъдието Данаил Кирилов и на бившия вицепремиер Валери Симеонов. Божков потвърди и че Европейската прокуратура също го е разпитвала, като е задавала въпроси писмено, на които той също писмено е отговарял.

Тогава той коментира и че Европейската прокуратура го е открила, а българската не можела, и изрази готовност да бъде разпитан дистанционно по сигналите, които е изпратил, а ако не бъде издирван с червена бюлетина на Интерпол, е готов да се прибере и в България, за да даде показания.

От прокуратурата изпратиха искане до Обединените арабски емирства за разпит чрез видеоконферентна връзка на Божков, но без отговор. Държавното обвинение изпрати това искане близо две години след като започна разследванията срещу Божков и след като повтаряше, че той трябва да се яви лично.

През февруари 2023 г. прокуратурата съобщи, че на обвиняемия Божков е дадена възможност да се яви доброволно пред българските разследващи органи и да се възползва пълноценно от всичките си права по българското законодателство, включително да даде обяснения по делото, по което е свидетел. На Божков бяха посочени 34 дати за явяване пред органите на досъдебното производство в България.

През юни 2021 г. Божков бе санкциониран от глобалния закон „Магнитски“. Година и половина по-късно (февруари 2023 г.) Горанов също бе санкциониран. Преди няколко месеца, през юни, Горанов призова Божков да се върне в България и да даде показания или да го направи дистанционно.

Mоже да хареса още