Начало » Първа ротация: ГЕРБ пое ръководствто на правната комисия в парламента

Първа ротация: ГЕРБ пое ръководствто на правната комисия в парламента

Тома Биков застава начело на парламентарната комисия по култура

by Toni
0 Коментар

Първата от поредицата ротации на водещи постове в управлението беше направена в Народното събрание днес.

ГЕРБ-СДС пое председателското място на комисията по правни въпроси от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Досегашният ѝ председател Стою Стоев беше сменен от Анна Александрова. За промяната гласуваха 116 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. „Възрждане“ и БСП се въздържаха. Партията на Слави Трифонов „Има Такъв Народ“ (ИТН) не участва в гласуването.

Шефското място на правната комисия беше първият важен пост, за който ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се договориха. Това стана през май, докато се водеха преговорите за съставянето на правителство. Договрката беше ГЕРБ-СДС да посочат председателя на парламента, а ПП-ДБ – ръководителя на правната комисия. Тогава стана ясно, че ротацията ще е на всеки три месеца. Впоследствие се оказа, че смяната на председателя на Народното събрание ще става заедно с тази на премиера – след 9 месеца.

Преди началото на парламентарното заседание тази сутрин Стою Стоев обясни в кулоарите, че шефът на правната комисия ще се сменя при всяка нова парламентарна сесия. Зимната сесия започна от 1 септември, а с това комисията се преотстъпва на ГЕРБ-СДС, стана ясно от обясненията му.

Така се стигна до избора на Анна Александрова от ГЕРБ, която оглавяваше правната комисия в продължение на две години в 44-ото Народно събрание.

Mоже да хареса още