Начало » „Роснефт“ организира продажба на петрол и не можа да продаде нито барел

„Роснефт“ организира продажба на петрол и не можа да продаде нито барел

by admin1
0 Коментар

Опит на „Роснефт“ да пробие западната блокада, пред която де факто се изправиха руските петролни компании (бел. ред. – от 21 април влезе в сила петролно ембарго от САЩ спрямо Русия, а ЕС все още обсъжда такова), се оказа неуспешен. След като пусна търг за продажба гигантска партида от четири сорта с общ обем над 5 милиона тона, най-голямата руска добивна компания не успя да продаде нито един барел, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с резултатите от търга. В същото време азиатските петролни търговци поискали отстъпки с такъв размер, че самата „Роснефт“ отказала да продава. Източници на Reuters твърдят, че търгът е пропаднал заради искането за плащане в рубли. Китай съкращава покупките на петрол на фона на кризата с коронавирус, която намали търсенето на гориво в страната с 20% – рекорд от първия локдаун в Ухан. Държавните петролни рафинерии на Индия изобщо не подали заявки за търговете на „Роснефт“. Азиатските рафинерии се оплакаха от условията: „Роснефт“ обявила плащане в рубли и поискала 100% предплащане, твърдят източници на Bloomberg.
Екоактивисти блокираха танкер с руски петрол в Норвегия (ВИДЕО) От 24 февруари нито една руска петролна компания не е успяла да продаде дори една партида на спот пазара, а преди войната „Роснефт“ не обръщаше внимание на това, предпочитайки да работи по дългосрочни договори. Сега обаче компанията е принудена да бърза, тъй като крайният срок за сключване на сделки с нея под санкциите на ЕС изтича на 15 май. След три седмици ще бъде възможно да се търгува с „Роснефт“ само за задоволяване на „критичните“ нужди на Европейския съюз. И въпреки че този термин оставя място за тълкуване, търговците и танкерните компании предпочитат да не рискуват, особено след като ЕС обмисля по-строги санкции.
Източници на Politico казват, че шестият пакет може да включва петролно ембарго, макар и непълно: санкциите ще се различават в зависимост от сортовете петрол и начина за неговите доставки (танкери, тръбопроводи). Освен това въвеждането им ще става постепенно – както е в случая с въглищното ембарго, което е „разтегнато“ за четири месеца. В същото време Европейският съюз обмисля да постави таван на цената на петрола от Русия, пише Financial Times. Изданието отбелязва, че по този начин страните от ЕС се опитват да избегнат налагането на незабавно ембарго върху вноса на руски въглеводороди и в същото време да ударят по доходите на Кремъл. ЕС с нов шести пакет санкции – атакува банковия и петролен сектор на Русия Ограничаването на цените на петрола е едно от редицата предложения, които се обсъждат от представителите на ЕС. Сега Европейският съюз се готви да обсъди шестия пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Изданието отбелязва, че страните-членки на ЕС са разделени в мненията как да действат по отношение на руския енергиен сектор. По данни на изследователската организация CREA Русия досега е осигурявала една четвърт от всички доставки на петрол за ЕС, а страните-членки са платили на Москва повече от 13 милиарда евро за петрол от началото на инвазията в Украйна.
По-специално Германия изключи възможността да наложи незабавна забрана на импорта на руски петрол, тъй като това би навредило на собствената им промишленост, а някои представители на ЕС се опасяват, че забраната може да повиши цените на петрола и дори да увеличи приходите на Кремъл. По-рано Politico писа, че като част от следващите антируски санкции от ЕС се обмисля идеята за изключване на нови руски банки от международната платежна система SWIFT. Освен това новият пакет от санкции може да включва „определена забрана“ за внос на руски петрол.

actualno.bg

 

Mоже да хареса още