Начало » Ротация в прокуратурата: Сарафов смени Гешев

Ротация в прокуратурата: Сарафов смени Гешев

by Toni
0 Коментар

Часове след като президентът Румен Радев подписа указа за уволнението на Иван Гешев като главен прокурор, Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет се събра на извънредно заседание, в което избра Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор.

„За“ гласуваха 8 от колегията, а само един – Пламен Найденов, беше против.

Сарафов беше един от петимата заместници на Иван Гешев, а също така е и втори мандат директор на Националната следствена служба. Той е зам. главен прокурор още от 2013 г. и старшинството му на поста пред останалите заместници беше основен аргумент на колегията да го предпочете.

Решението на Прокурорската колегия влиза в сила веднага, но може да се обжалва в 14-дневен срок пред Върховния административен съд. Едва ли обаче ще се намери кой да го атакува, макар че се чуха гласове, че Пленумът на съвета, а не само Прокурорската колегия трябва да изберат и.д. главен прокурор.

„Изказвам благодарност за високото доверие, съзнавам с каква отговорност съм натоварен пред колегите и пред обществото“, каза Сарафов на избралите го. По думите му обществото е видяло, че в последния месец прокуратурата беше използвана в полза на личния интерес на Гешев. „Последните дни показаха, че прокуратурата може да бъде използвана като оръжие срещу неудобните“, каза Сарафов. Според него сигналите, подадени срещу него по механизма за разследване на главния прокурор, са изфабрикувани под давлението на Гешев.

Попитан от репортерите дали дали ще поддържа исканията на Гешев до Народното събрание за свалянето на депутатски имунитети, сред които са и тези за лидерите на ГЕРБ и ПП Бойко Борисов и Кирил Петков, Сарафов отговори, че тепърва ще се преценява „дали са обосновани или са част от политическите закачки на бившия главен прокурор с политиците“.

Сарафов щял да се съветва с колегите си дали да бъде назначена и ревизия на срочността и качеството на разследванията. Той не ги спомена конкретно, но стана ясно, че говори за делата „Барселонагейт“ и за снимките на кюлчета и пачки в чекмеджето на Борисов.

„В обществото, а и в мен, остава впечатление, че не е работено с години. И когато г-н Гешев лично се почувства засегнат от политическата класа, защото трябваше да се приеме механизъм за разследване на главния прокурор, който отдавна трябваше да е приет, той активизира тези дела“, каза Сарафов, който доскоро също като защитаваше тезата, че механизмът нарушава Конституцията.

Сарафов се закани, че още днес ще предложи подмяната на всички зам. главни прокурори, „защото те показаха привързаност към Гешев и практиките му“. Седяха до него (по време на пресконференциите), подкрепяйки го безрезервно, вършейки и други неща“, каза той, без да сочи подробности. Още преди неговото избиране обаче се разбра, че зам. главната прокурорка Пламена Цветанова сама е подала молба за напускане на поста. Освен Сарафов и Цветанова Гешев имаше още трима заместници – Даниела Машева, Десислава Пиронева и Красимира Филипова. Първите две също като Сарафов заявиха съгласието си да бъдат избрани за временно изпълняващи длъжността, но до гласуване на имената им изобщо не се стигна.

Бързането на Прокурорската колегия изненада правосъдният министър Атанас Славов. „Очаквах, че ще има известно време, защото трябва да се изработи профил на кандидата, който да съответства на принципите и изискванията заложени в Закона за съдебната власт и да видим заявката, с която избраният кандидат встъпва“, коментира правосъдният той.

„Доколкото разбирам Сарафов се обявява за спиране на злоупотребите от страна на прокуратурата, важно е този избор да не е краят, а началото на започналата процедура по промяна на Конституцията, защото няма да се откажем от нея“, коментира още Славов, цитиран от БГНАС. И продължи: „Прокурорската колегия пое инициативата и отговорността за един много бърз избор, който беше лишен от аргументация и достатъчна публичност, което поставя въпроси“.

„Замяната на Гешев със Сарафов е поредното падение на прокурорската колегия на ВСС“, коментира във Фейсбук Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“. „Именно поради тази причина е необходима истинска съдебна реформа, а не подмяна. Затова ПП-ДБ ще се борим в парламента. Предстои официална позиция“, написа тя.

Mоже да хареса още