Начало » Русия вече е най-големият доставчик на петрол за Китай

Русия вече е най-големият доставчик на петрол за Китай

by Toni
0 Коментар

През миналата година Русия се е превърнала в най-големия доставчик на суров петрол за Китай, изпреварвайки Саудитска Арабия. Пекин се обяви против западните петролни санкции срещу Кремъл, провокирани от руската инвазия в Украйна и купи огромни количества горива на ниски цени за своите преработвателни предприятия.

Русия е изнесла рекордните 107,02 милиона метрични тона суров петрол за Китай през миналата година, което се равнява на 2,14 милиона барела на ден, показват данни на китайските митници.

Тези количества са много по-големи от търговията на Пекин с други големи износители на петрол като Саудитска Арабия и Ирак. Вносът от Саудитска Арабия е спаднал с 1,8% до 85,96 милиона тона, което се дължи на вноса на по-евтин руски суров петрол.

Руският суров петрол се търгуваше със значителни отстъпки спрямо международните референтни стойности през по-голямата част от миналата година на фона на наложената от Запада ценова граница от $60 за барел.

Ускоряващото се търсене от китайски и индийски рафинерии на петрола с отстъпка повиши цената на руския суров петрол ESPO до 2023 г., надхвърляйки тавана на цената от 60 долара за барел, наложена на транспортните компании от Г-7 през декември 2022 г.

В същото време Саудитска Арабия повиши цените за своя знаков Arab Light от юли, което накара някои рафинерии да търсят по-евтини товари. За да подкрепят цените, Саудитска Арабия и Русия, два от трите най-големи производители на петрол в света, обявиха съкращения на производството и износа миналата година.

Саудитска Арабия продължава съкращенията на добива от 1 милион барела на ден през това тримесечие, докато Русия заяви, че ще задълбочи намаляването на износа си тази година до 500 000 барела на ден.

Китайските рафинерии използват търговски посредници, за да се справят с доставката и застраховката на руския суров петрол, за да избегнат нарушаването на западните санкции.

Купувачите използват и водите край Малайзия като пункт за претоварване на санкционирани товари от Иран и Венецуела.

Цените на вноса, маркиран като произхождащ от Малайзия, се покачиха с 53,7% миналата година.

Китай не съобщава за официални доставки на венецуелски суров петрол през декември, въпреки облекчаването на американските санкции срещу Каракас през октомври след споразумение между администрацията на президента Николас Мадуро и неговата политическа опозиция.

Доставките за Китай от САЩ през миналата година нараснаха с 81,1% миналата година, въпреки геополитическото напрежение между Пекин и Вашингтон, тъй като производството на суров петрол в САЩ се увеличи.

Общият внос на суров петрол в Китай за 2023 г. нарасна до рекордните 563,99 милиона метрични тона, което се равнява на 11,28 милиона барела на ден.

euractiv.bg

Mоже да хареса още