Начало » Русия е пренасочила целия износ на петрол, Индия е най-големият купувач

Русия е пренасочила целия износ на петрол, Индия е най-големият купувач

by Toni
0 Коментар

Русия успешно пренасочи целия си износ на суров петрол, засегнат от западните санкции заради Украйна, към „приятелски“ страни, обяви министърът на енергетиката Николай Шулгинов във вторник (28 март). В същото време тази година все още се наблюдава спад в производството на петрол и газ.

Западът наложи широкообхватни санкции, включително ембарго върху вноса на руски петрол по море, след като Москва изпрати въоръжените си сили в Украйна през февруари 2022 г.

ЕС наложи ембарго върху морския транспорт на руски петрол през декември заедно с таван на цените на руския суров петрол, който беше договорен с Г-7.

Промяната означава по-евтин внос на енергия от Русия за Китай и Индия.

„Днес мога да кажа, че успяхме напълно да пренасочим целия обем на износа, засегнат от ембаргото. Няма спад в продажбите“, каза Шулгинов на енергиен форум.

Министърът повтори, че руското производство на петрол и газ се очаква да намалее през 2023 г., тъй като Москва е под натиск от западните ограничения и липсата на европейски купувачи.

Главният изпълнителен директор на руската петролна компания „Газпром Нефт“ Александър Дюков, каза, че 2023 г. ще бъде по-трудна от 2022 г. и натискът от санкциите ще расте.

Шулгинов посочи, че Русия работи за пренасочване на своя износ на петрол и петролни продукти към Азия, Африка, Латинска Америка и Близкия изток от традиционните си пазари в Европа.

Индия е най-големият купувач

Индия беше най-големият купувач на руския еталонен суров петрол тип Уралс през март. Доставките за Индия се очаква да представляват повече от 50% от целия износ на Уралс по море този месец, а Китай е на второ място.

Вицепремиерът Александър Новак каза, че продажбите на руски петрол за Индия са скочили 22 пъти миналата година, но не уточни продадения обем.

Новак посочи още, че енергийните приходи представляват 42% от федералния бюджет на Русия през 2022 г. спрямо 36% през 2021 г. Той подчерта, че енергийната индустрия на Русия е устойчива, въпреки предизвикателството на западните санкции

Министърът каза, че Русия трябва да се съсредоточи върху увеличаването на износа на енергия към така наречените „приятелски“ страни и ще продължи да развива застрахователните инструменти, необходими за подкрепа на тази търговия.

Mоже да хареса още