Начало » Русия и Китай обмислят изграждането на АЕЦ на Луната

Русия и Китай обмислят изграждането на АЕЦ на Луната

by Toni
0 Коментар

Русия и Китай обмислят изграждането на атомна електроцентрала на Луната от 2033-35 г., обяви във вторник (5 март) ръководителят на руската космическа агенция „Роскосмос“ Юрий Борисов.

Борисов, който е бивш заместник-министър на отбраната, каза, че Русия и Китай работят съвместно по лунна програма и че Москва е успяла да допринесе със своя опит в „ядрената космическа енергия“.

„Сериозно обмисляме такъв проект някъде в края на 2033-2035 г. Съвместно с китайските колеги ще доставим и монтираме енергоблок на лунната повърхност“, посочи Борисов.

Слънчевите панели няма да могат да осигурят достатъчно електричество за захранване на бъдещи лунни селища, но ядрената енергия може, обясни той.

„Това е много сериозно предизвикателство, защото трябва да се направи в автоматичен режим, без присъствието на хора“, посочи Борисов.

Шефът на „Роскосмос“ разказа и за руските планове за изграждане на товарен космически кораб с ядрен двигател. Той каза, че всички технически въпроси, свързани с проекта, са решени, освен намирането на решение как да се охлади ядреният реактор.

„Ние наистина работим върху космически влекач. Тази огромна структура ще може, благодарение на ядрен реактор и мощни турбини да транспортира големи товари от една орбита в друга, да събира космически отпадъци и да има много други приложения“, каза Борисов.

Руски официални лица са споделяли и преди за амбициозни планове, но руската космическа програма претърпя серия от неуспехи през последните години.

Първата му лунна мисия от 47 години се провали миналата година, след като руският космически кораб Луна-25 излезе извън контрол и се разби.

Москва заяви, че ще стартира нови лунни мисии и след това ще проучи възможността за съвместна руско-китайска мисия с екипаж и дори за лунна база.

Китай заяви миналия месец, че има за цел да изпрати първия китайски астронавт на Луната преди 2030 г.

Руският президент Владимир Путин миналия месец отхвърли предупреждението на Съединените щати, че Москва планира да постави ядрени оръжия в космоса, като невярно, заявявайки, че това е трик за привличане на Русия в преговори за оръжията при условията на Запада.

През март 2021 г. Роскосмос и Китай подписаха меморандум за разбирателство и сътрудничество в развитието на Международната научна лунна станция (МКС). По време на изпълнението на лунната програма към естествения спътник на Земята ще бъдат изпратени три автоматични станции.

Целта на първите лунни мисии ще бъде тестване на ключови технологии, които ще позволят да започне изграждането на комплекс от експериментални изследователски съоръжения, които могат да бъдат управлявани от разстояние.

Mоже да хареса още