Начало » Русия плаши с отмъщение след „украински удар“ до щаба на армията в Москва

Русия плаши с отмъщение след „украински удар“ до щаба на армията в Москва

by Toni
0 Коментар

Русия се закани с предприемане на сурови ответни мерки срещу Украйна, след като два дрона повредиха сгради в Москва рано в понеделник (24 юли), включително една близо до централата на Министерството на отбраната. Москва нарече нападението „дързък терористичен акт“.

Няма ранени хора при атаката, а високопоставен украински служител каза, че ще има още такива нападения. В ударената сграда руските военни провеждат брифинги за ​​своята „специална военна операция“.

Пътищата наблизо бяха временно затворени, прозорците на горните два етажа на офис сграда, ударена от втори дрон в друг квартал на Москва, бяха взривени, а отломките разпръснати по земята, каза репортер на Ройтерс, който е видял последствията от инцидента.

„Заспах и ме събуди взрив, всичко започна да се тресе“, каза пред Ройтерс Полина, млада жена, която живее близо до високата сграда.

Трети „дрон тип хеликоптер“, който не е носил експлозиви, падна на гробище в град извън Москва, се казва в изявление на руското външно министерство, което се зарича, че всички отговорни ще бъдат открити и наказани.

Кремъл каза, че ще продължи с кампанията си в Украйна и ще изпълни всички цели на операцията, която Киев и голяма част от Запада наричат брутална завоевателна война.

Атаката с дронове в Москва е най-голямата, откакто два дрона достигнаха Кремъл през май.

Рояк от 17 дрона започна атаки през нощта срещу Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., съобщи руското министерство на отбраната, добавяйки, че е използвало оборудване за борба с дронове и противовъздушна отбрана, за да ги свали. Назначеният от Русия ръководител на Крим каза, че е бил ударен склад за боеприпаси и е повредена жилищна сграда.

„Разглеждаме случилото се като поредното използване на терористични методи и сплашване на цивилното население от страна на военното и политическото ръководство на Украйна“, съобщи външното министерство по повод атаките с дрон в Москва и Крим.

„Руската федерация си запазва правото да предприеме сурови ответни мерки“, се посочва в съобщението.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев, сега заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, каза, че Москва трябва да разшири кръга от цели в Украйна. Според него те трябва да са неочаквани и неконвенционални с голямо въздействие.

Украинският президент Володимир Зеленски, чието правителство рядко коментира атаки в Русия или на контролирана от Русия територия, в неделя обеща „отмъщение на руските терористи заради удара по пристанището в Одеса“.

Това беше препратка смъртоносните руски ракетни удари срещу цели в пристанищния град, които според Москва са отмъщение за украинската атака миналата седмица на Кримския мост, която уби родителите на 14-годишно момиче.

Киев съобщи в понеделник, че руска атака с дрон е унищожила украински складове за зърно на река Дунав и е ранила седем души.

„Терористичен акт“

„През нощта дронове атакуваха столицата на „орките“ и Крим“, каза украинският вицепремиер Михайло Федоров, използвайки унизителен термин, който някои украинци използват за руснаците. „Електронната война и противовъздушната отбрана вече са по-малко способни да защитават небето на окупаторите.“

Федоров, който е един от служителите, ръководещи украинските усилия за създаване на „армия от дронове“, добави: „Без значение какво се случва, ще има повече атаки“.

Министерството на отбраната на Русия заяви, че руските сили са използвали радиоелектронно оборудване, за да свалят двата украински дрона, като по този начин са осуетили опит за „терористична атака“.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза пред медиите, че Украйна е виновна за „акт на международен тероризъм“.

Кметът на Москва Сергей Собянин написа в своето приложение за съобщения Teлеграм, че две нежилищни сгради са били ударени около 4 часа сутринта, но добави, че няма сериозни щети или жертви.

Позовавайки се на службите за спешна помощ, руските държавни новинарски агенции съобщиха, че части от дрон са открити близо до сграда на булевард „Комсомолски“, който минава през Москва. Мястото е близо до различни сгради на министерството на отбраната, включително някои, за които се съобщава, че са свързани с руското военно разузнаване ГРУ.

Временно беше затворено движението по улицата, както и по булевард „Лихачов“, където беше повредена висока офис сграда, предадоха руските информационни агенции.

Вниманието сега вероятно ще се насочи към това откъде са изстреляни дроновете и дали проукраинските диверсанти в Русия са имали роля. След атаката през май с дрон срещу Кремъл, американските експерти по дроновете заключиха, че те може да са изстреляни от вътрешността на Русия.

euractiv.bg

Mоже да хареса още