Начало » Русия предупреди Украйна да „внимава“, след като залови прокремълски политик

Русия предупреди Украйна да „внимава“, след като залови прокремълски политик

by admin1
0 Коментар

Русия предупреди Украйна да „внимава“, след като украинските сили задържаха прокремълския политик Виктор Медведчук. Москва отхвърли предложението на Киев за размяна на кума на Путин срещу украински пленници, с предупреждение, че тези, които го държат, може скоро да бъдат задържани.

Медведчук, който е един от близките съюзници на президента Владимир Путин в Украйна, беше показан с белезници, облечен в униформата на украински войник във вторник.

Президентът Володимир Зеленски предложи размяната на Медведчук, а украинската служба за вътрешна сигурност го определи като предател, чието бъдеще ще бъде в затвора.

„Онези зверове, които се наричат ​​украински власти, казват, че искат да изтръгнат показания от Виктор Медведчук „бързо и справедливо“, да го осъдят и след това да го разменят за затворници“, каза Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия.

„Тези хора трябва да внимават и да заключват добре вратите си през нощта, за да не се превърнат в хората, които ще бъдат разменени“, заплаши Медведев, който е сред най-приближените на Путин и беше президент на Русия от 2008 до 2012 г.

През февруари Украйна съобщи, че Медведчук, който е лидер на партия „Опозиционна платформа – За живот“, е избягал от домашен арест. Миналата година властите започнаха дело за държавна измяна срещу Медведчук, който отрича да е извършил неправомерни действия.

Кремъл заяви, че съдебното дело срещу Медведчук е политически мотивирано и отрече той да е имал канал за комуникация с руското ръководство.

„Той не е имал задкулисни отношения с Русия“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в сряда.

„Ще проследим съдбата на Виктор Медведчук – и също така призоваваме европейските политици да направят същото, тъй като те винаги са толкова загрижени за свободата на словото“, каза Песков.

Службата за сигурност на Украйна предупреди всички „проруски предатели и агенти на руските тайни служби“, че ще бъдат изправени пред съда „за всички престъпления, които извършват в момента“.

Хиляди души в Украйна бяха убити, а близо 10 милиона са разселени след руското нашествие на 24 февруари, което породи опасения от по-широка конфронтация между Съединените щати и Русия – двете най-големи ядрени сили в света.

Путин твърди, че това, което той нарича „специална военна операция“ в Украйна, е необходимо, защото Съединените щати са използвали Украйна, за да заплашват Русия, а Москва трябвало да действа, за да защити рускоговорящите хора в Украйна от преследване.

Украйна казва, че се бори срещу заграбването на земя в имперски стил и отхвърля твърденията на Путин за геноцид срещу рускоезичното население като глупости.

Запитан за украинското предложение за замяна на Медведчук с украинци, държани от Русия, Песков каза, че Медведчук е украински гражданин и чужд политик.

Mоже да хареса още