Начало » Русия разполага в Украйна наказателни батальони в стил Сталин

Русия разполага в Украйна наказателни батальони в стил Сталин

Бойци от отряд Буря-Z обясняват, че повече няма да се бият в Украйна в знак на протест срещу отношението на техните командири

by Toni
0 Коментар

Пияни новобранци, неподчиняващи се войници и затворници са сред стотиците военни и цивилни, които са били включени в руските наказателни части, известни като отряди „Буря-Z” и изпратени на фронтовата линия в Украйна тази година, разкрива разследване на Ройтерс.

Малцина успяват да останат живи, за да разкажат историята си.

„Бойците от „Буря-Z” са просто пушечно месо“, каза редовен войник от армейска част №. 40318, който бе разположен близо до ожесточено оспорвания град Бахмут в Източна Украйна през май и юни.

Той каза, че е оказал медицинска помощ на група от шест или седем ранени бойци от наказателните отряди на бойното поле, като не се е подчинил на заповед от командир, чието име не знае, да изостави мъжете. Той разказа, че не знае защо командирът е издал заповедта, но твърди, че това е типичен пример за това как бойците от „Буря-Z” са били считани за по-малко ценни от редовните войници.

Войникът, който пожела анонимност, тъй като се страхува от съдебно преследване в Русия за публично обсъждане на войната, каза, че съчувства за тежкото положение на мъжете: „Ако командирите хванат някого да мирише на алкохол, веднага го изпращат в отрядите „Буря-Z” .”

Офицерът от поделение №. 40318 отказа да коментира „Буря-Z” и прекрати разговора. Руското министерство на отбраната не отговори на искане за коментар.

Руските държавни медии съобщават, че отрядите „Буря-Z” съществуват и са участвали в напрегнати битки, а някои от членовете им са получили медали за храброст, но не се разкрива как са формирани, нито загубите, които понасят.

Подобно на войника от поделение бр. 40318, 13-те души, интервюирани от Ройтерс – които  включват четирима роднини на членове на „Буря-Z”, както и трима войници от редовни части, които са взаимодействали с отрядите – всички поискаха анонимност, като се позоваха на страх от репресии.

Наказателните отряди, всеки от около 100-150 души, които са включени в частите на редовната армия, обикновено са изпращани на най-тежките битки на фронта и често търпят тежки загуби.

Трима от петте интервюирани бойци „Буря-Z” и роднините на други трима описаха кошмарни битки, при които голяма част от тези отряди са били унищожени.

Един боец, с присъда за кражба, който е бил вербуван в затвора, каза, че само 15 от 120-те мъже в неговия отряд, включени в 237-и полк, са останали живи в боевете край Бахмут през юни.

Разполагането на такива отряди бележи заминаване – докато наемническата група „Вагнер“, която бе разпусната след бунта през юни, изпрати затворници да се бият на фронтовата линия, частите „Буря-Z” са под прякото командване на министерството на отбраната.

Отрядите също така включват затворници, които доброволно се бият в замяна на обещанието за помилване и редовни войници, наказвани за дисциплинарни нарушения, казаха интервюираните хора.

Отрядите „Буря-Z” са полезни за руското министерство на отбраната, защото могат да бъдат разгърнати като пехота, според независимата организация, която проследява войната, Conflict Intelligence Team.

„Бойците от „Буря“ просто са изпратени в най-опасните части на фронта, и в защита, и в атака“, казаха от  групата, която е основана в Русия, пред Ройтерс.

Въпреки че руското министерство на отбраната никога не е признавало създаването на такива отряди, първите доклади за тяхното съществуване се появиха през април, когато американският мозъчен тръст Институт за изследване на войната цитира изтекъл руски военен доклад за формирането на тези бойни групи.

Ройтерс не успя да определи колко общо войници служат в частите, въпреки че интервютата с хора, запознати с въпроса, сочат, че поне няколкостотин бойци в момента са разположени на фронтовата линия.

Във „Вагнер“ имаше около 25 000 бойци, ангажирани в конфликта, посочи покойният лидер Евгений Пригожин по време на бунта си през юни.

Президентът Владимир Путин спомена затворниците, които се бият в редовната армия в петък. На излъчвана по телевизията среща с малка група редовни руски военнослужещи той каза, че знае, че двама техни другари, бивши затворници, са били убити в битка. „Те дадоха живота си за родината и напълно се освободиха от вината си“, каза Путин и добави, че на семействата на осъдените ще бъде оказана помощ, без да уточни подробности.

Има исторически прецедент за военни престъпници, които са били включвани насилствено в бойни части.  През 1942 г., когато Червената армия се оттегля от нацисткото настъпление, съветският лидер Йосиф Сталин заповядва войниците, които са изпаднали в паника или са напуснали постовете си, да бъдат включени  в наказателни батальони, разположени на най-опасните части на фронта.

Правителството на Украйна обяви, че също освобождава затворници, ако се съгласят да се бият във войната.

Mоже да хареса още