Начало » Русия тества ядрена ракета, която Путин нарече най-добрата в света

Русия тества ядрена ракета, която Путин нарече най-добрата в света

by admin1
0 Коментар

Русия изстреля нова междуконтинентална балистична ракета с ядрен капацитет в демонстрация на сила два месеца след нападението си срещу Украйна. Президентът Владимир Путин каза в сряда (20 април), че това ще накара враговете на Москва да спрат и да се замислят.

Путин се появи по телевизията, когато военните обявиха, че дългоочакваната ракета „Сармат“ е била изстреляна за първи път от Плесецк в Северозападна Русия и е поразила цели на близо 6000 км. на полуостров Камчатка.

Тестът на „Сармат“, която се разработва от години, не изненада Запада, а дойде в момент на изключително геополитическо напрежение. Русия все още не е превзела големи градове в Украйна, след като десетки хиляди войници нахлуха в Украйна на 24 февруари.

Министерството на отбраната на Украйна не беше открито за коментар.

„Новият комплекс има най-високи тактико-технически характеристики и е в състояние да преодолее всички съвременни средства за противоракетна отбрана. Той няма аналози в света”, обясни Путин.

„Това наистина е уникално оръжие, което ще засили бойния потенциал на нашите въоръжени сили, ще гарантира надеждно сигурността на Русия от външни заплахи и ще даде храна за размисъл на онези, които в разгара на яростната агресивна реторика се опитват да заплашват страната ни“, добави той.

В опит да обясни инвазията преди осем седмици, Путин се позова на ядрените сили на Русия и предупреди Запада, че всеки опит да се изпречи на пътя му „ще ви доведе до такива последици, които никога не сте срещали в историята си“.

Дни по-късно той нареди руските ядрени сили да бъдат приведени в повишена бойна готовност.

„Перспективата за ядрен конфликт, която някога беше немислима, сега е отново в рамките на възможностите“, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш миналия месец.

Министерството на отбраната на Русия съобщи в сряда, че ракетата „Сармат“ е била изстреляна от силозна установка в 15:12 московско време (12:12 GMT).

Ядрените сили на Русия ще започнат да въвеждат във въоръжение новата ракета „през есента на тази година“, след като тестовете приключат, каза в сряда ръководителят на космическата агенция Роскосмос Дмитрий Рогозин, цитиран от ТАСС.

Символично време

Джак Уотлинг от мозъчния тръст RUSI в Лондон коментира, че в тестването на ракетата има елемент на поза и символика, защото се случва по-малко от три седмици преди годишния парад за Деня на победата, където Русия показва най-новите си оръжия.

„Моментът на теста отразява желанието на руснаците да имат какво да покажат като технологично постижение в навечерието на Деня на победата, в момент, когато голяма част от техните технологии не са дали резултатите, които биха искали“, посочи Уотлинг .

Дъглас Бари, старши сътрудник по военно аерокосмическо пространство в Международния институт за стратегически изследвания, смята, че изстрелването е важен етап след години на забавяне, причинено от проблеми с финансирането и предизвикателства при проектирането.

Той каза, че ще са необходими още тестове, преди Русия да може действително да я разположи на мястото на остарелите ракети СС-18 СС-19.

Експертът обясни, че способността на балистичната ракета „Сармат“ да носи 10 или повече бойни глави и възможността на бъде изстреляна над някой от полюсите на Земята представлява предизвикателство за наземните и сателитно базираните радарни и проследяващи системи. Ракетата е способна да достави разделяща се бойна глава с маса до 10 тона във всяка точка на света както през Северния, така и през Южния полюс

Игор Коротченко, главен редактор на руското списание „Национална отбрана“, каза пред агенция РИА, че това е сигнал за Запада, че Москва е в състояние да нанесе „съкрушително възмездие, което ще сложи край на историята на всяка страна, която е посегнала на сигурността на Русия и нейния народ”.

Украйна засили съпротивата си срещу русите сили, а Западът наложи сурови санкции, за да се опита да принуди Русия да изтегли войските си. Москва твърди, че провежда специална операция за намаляване  на военните способности на южния си съсед и изкореняване на хора, които нарича опасни националисти.

Mоже да хареса още