Начало » Руска ракета навлезе в полското въздушно пространство

Руска ракета навлезе в полското въздушно пространство

by Toni
0 Коментар

Русия наруши въздушното пространство на Полша рано в неделя с крилата ракета, изстреляна по цели в Западна Украйна, съобщиха полските въоръжени сили в неделя.

Ракетата е навлязла в полското въздушно пространство в 4.23 сутринта със скорост от 800 километра в час, според полската армия, която заяви, че е получила сигнали за изстрелване на най-малко 13 руски бомбардировача, носещи ракетите, още в 2 часа сутринта.

Обектът навлезе в полското въздушно пространство край Осердув в Любелското воеводство и остана в него в продължение на 39 секунди. През цялото време на полета си обектът бе наблюдаван с военните радарни системи, уточняват полските въоръжени сили.

Ракетата е прелетяла около 2 километра в полското въздушно пространство, преди да се върне в Украйна, според говорителя на армията Яцек Горишевски.

По-рано полските въоръжени сили съобщиха, че заради атаката срещу Западна Украйна е задействана полската авиация и авиацията на съюзни страни.

Полша ще поиска обяснение от Москва за инцидента, каза в изявление говорителят на външното министерство Павел Вронски .

Министерството призова Руската федерация „да спре своите терористични въздушни удари срещу народа и територията на Украйна и да прекрати войната и да се заеме с вътрешните проблеми на страната“.

По отношение на вътрешните проблеми, изявлението не се отнася пряко до терористичната атака в Москва, въпреки че Euractiv научи, че това може да е предложението на полското министерство. В петък въоръжени мъже откриха огън в концертната зала, убиха 137 души.

Говорителят на външното министерство изрази съчувствие и към жертвите на руските бомбардировки и техните семейства. „Полша осъжда всички форми на тероризъм и опити за преразглеждане на границите със сила“, подчерта той.

Mоже да хареса още