Начало » САЩ давали на България 200 млн. долара, ако прати съветски оръжия на Украйна

САЩ давали на България 200 млн. долара, ако прати съветски оръжия на Украйна

by Toni
0 Коментар

Предложението е направено в края на 2022 година

САЩ са предложили да платят на България до 200 млн. долара, с които да закупим нови оръжия. Условието е било да предадем стари “съветски”, включително и ракети С-300, на Украйна. Това е станало в края на 2022 г., а управлявалият тогава служебен кабинет на Гълъб Донев просто замълчал – нито отказал сделката, нито я поискал.

Това става ясно от отговори на Министерството на отбраната до “24 часа”.

200-те милиона долара са били предвидени по програмата на САЩ за чуждестранно военно финансиране (Foreign Military Financing – FMF). Те се отпускат като грантове на съюзници от Източния фланг на НАТО, сред които и България, за да се стимулират и компенсират дарения на военно оборудване за Украйна.

Още на 8 септември 2022 г. САЩ обявиха военно финансиране за България и 16 държави в региона за около 1 млрд. долара по FMF. На 7 октомври 2022 г. пък американското посолство в София съобщи, че Конгресът на САЩ е одобрил близо 40 млн. долара за България. Те трябваше да компенсират ценна хуманитарна помощ за Украйна от страна на България и за подпомагане формирането на многонационалната бойна група на НАТО на наша територия.

През декември 2022 г. пък у нас пристигна делегация от САЩ. Целта на разговорите бе тя да убеди служебното тогава правителство да участва в програмата FMF, като изпрати съветско военно оборудване на Украйна. Тогава според неофициални съобщения американците са предлагали модерните ПВО системи NASAMS на България, ако дадем нашите ракетни комплекси С-300 на Киев.

По това време на власт бе служебният кабинет на Гълъб Донев. Както президентът Румен Радев, така и служебният военен министър Димитър Стоянов публично бяха против България да даде ракети на Украйна. Един от аргументите бе, че това ще отслаби способностите на Българската армия. Другият – че възможностите за реализация на т.нар. триъгълни сделки за заместващо въоръжение са приключили в средата на 2022 г., когато на власт бе кабинетът на Кирил Петков, а коалиционните му партньори от БСП блокираха решението на парламента за предоставяне на военна помощ на Украйна.

dnes.bg

Mоже да хареса още