Начало » САЩ обявиха $5 млн. награда за информация за Ружа Игнатова

САЩ обявиха $5 млн. награда за информация за Ружа Игнатова

Тя е с повдигнати обвинения в България. Това ще позволи, освен наказателна санкция спрямо нея, да се предприемат и действия по стартиране на процедура за конфискация на незаконно придобитото от нея имущество

by Toni
0 Коментар

В България предстои да бъде повдигнато задочно обвинение на Ружа Игнатова.

Това ще позволи, освен наказателна санкция спрямо нея, да се предприемат и действия по стартиране на процедура за конфискация на незаконно придобитото от нея имущество със средствата, получени по престъпен начин от ръководената от нея финансова пирамида OneCoin.

Правителството на САЩ обяви нова награда в размер до 5 млн. щатски долара за информация относно Игнатова, която да доведе ареста ѝ или осъдителна присъда, обяви Мертен.

„Тя се издирва в САЩ и Германия за нейното участие в една от най-големите световни схеми за измами в историята. Схема, чрез която от жертвите са били отнети с измама над 4 млрд. щатски долара”, допълни той.

Мертен обясни, че две седмици, след като на Игнатова е повдигнато обвинение през октомври 2017 г., тя отпътува от София до Атина, за да избегне ареста си. Оттогава тя се укрива от правосъдието. През 2022 г. Игнатова беше добавена в списъка на ФБР с десетте най-издирвани бегълци.

„САЩ високо ценят партньорството си с Прокуратурата на България, както и с правоприлагащите органи и службите за сигурност, докато заедно полагаме усилия да изправим Игнатова и други престъпници пред правосъдието”, уточни посланикът на Съединените щати. По-късно през деня ще бъдат дадени допълни подробности как гражданите могат да подадат анонимен сигнал, за да подпомогнат разследването.

Ружа Игнатова и брат ѝ Константин бяха обвинени през 2017 г. от САЩ в организиране на финансова пирамида с цел измами с криптовалута и пране на пари. Печалбата на OneCoin във времето, в което функционира, възлиза на над 4 милиарда долара. През 2022 г. Игнатова влезе в списъка 10-тимата най-издирвани от ФБР в света.

Ружа Игнатова е в неизвестност от октомври 2017 г., когато ФРБ губи следите ѝ след полет от София за Атина. Пътуването е определено от американските власти като „необичайно“. Те дори имат подозрения, че Игнатова се е възползвала от теч на информация, за да избегне евентуален арест.

Според публикация на Бърд Игнатова е била убита по-късно на яхта в Гърция по нареждане на издирвания от Интерпол в миналото за участие в организирана престъпност Христофорос Аманатидис-Таки.

Във разследване на Би Би Си за дейността на Игнатова, публикувано в началото на юни, източници на медията също споменаха възможността за нейната смърт.

Пред медиите в сряда Борислав Сарафов каза, че предстои срещу Игнатова да бъде повдигнато задочно обвинение.

„Това ще позволи да предприемем необходимите действия по стартиране на процедура по конфискация на незаконно придобито от нея имущество“, каза Сарафов. Той добави, че България и американските служби работят успешно и по разследвания по други случаи и изрази съжаление, че „глобализацията предоставя големи възможности на световната престъпност“.

Въпреки връзката на One Coin в България в продължение на години българските власти бездействаха. През януари 2018 г. тогавашният зам.-главен прокурор Иван Гешев каза, че в българското законодателство подобна дейност не е криминализирана.

„Част от тази дейност е високотехнологична, част от тази дейност е свързана, обхваща много държави в целия свят. Така че, нормално е, тя представлява трудност не само за българското правораздаване“ каза тогава Гешев.

За последно през ноември 2023 г. бившата юрисконсултка на One Coin Ирина Дилкинска се призна за виновна в пране на пари и финансови измами.

bgvoice.com

 

Mоже да хареса още