Начало » САЩ

САЩ

Русия е дала за пет месеца 100 000 жертви в Украйна

by Toni
0 Коментар

Белият дом изчисли, че руската армия е дала 100 000 жертви през последните пет месеца в боевете в района на Бахмут и други райони на Украйна.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби каза пред репортери, че цифрата, базирана на оценки на американското разузнаване, включва повече от 20 000 убити, половината от които са от частната военна групировка „Вагнер“, най-вече затворници, които бяха освободени, за да се включат в боевете.

„Опитът на Русия за зимна офанзива в Донбас през Бахмут се провали“, посочи  Кърби.

„Миналия декември Русия започна широка офанзива в множество линии на настъпление, включително към Въгледар, Авдеевка, Бахмут и Кремина. Повечето от тези усилия закъсаха и се провалиха. Русия не успя да завземе нито една стратегически значима територия.

Кърби каза, че руснаците са постигнали някои победи в Бахмут, но това е дошло на „ужасна цена“ и че защитата на Украйна в региона остава силна.

„Русия е изчерпала военните си запаси и въоръжените си сили“, каза Кърби.

Повечето от войниците от наемническата група „Вагнер“ са  „руски затворници, хвърлени в битки в Бахмут без достатъчно опит, обучение, бойно ръководство, както и без каквато и да е организация и контрол“, каза той.

„Тези числа са наистина зашеметяващи“, добави Кърби, като каза, че общият брой е три пъти по-голям от броя на американските жертви в кампанията в Гуадалканал през Втората световна война (Гуадалканалската кампания включва военни действия между 7 август 1942 г. и 7 февруари 1943 г., в Тихия океан през Втората световна война. Сраженията се водят по земя, море и въздух, като в тях са изправени Съюзническите сили срещу тези на Японската империя.)

Кърби каза, че скоро ще бъде обявен още един американски оръжеен пакет за Украйна.

Боеве в Бахмут

Украинските части са изтласкали руските сили от някои позиции в Бахмут на фона на ожесточени битки, каза високопоставен украински генерал в понеделник.

„Ситуацията (в Бахмут) е доста трудна“, съобщи генерал-полковник Александър Сирски, командир на украинските сухопътни сили, в изявление в приложението за съобщения Teлеграм.

„В същото време в определени части на града врагът беше контраатакуван от нашите части и напусна някои позиции през последните дни“, каза той.

Продължилата 10 месеца битка за източноукраинския град придоби символично значение и за двете страни. Тя се превърна в опорна точка на войната, която отбеляза малка промяна на фронтовите линии от края на 2022 г., оставяйки и двете страни да търсят пробив.

Русия изстреля нов залп от ракети по Украйна през нощта, който уби двама души на изток, предизвика огромни пожари и повреди десетки домове и други сгради.

Ръководителят на „Вагнер“ Евгений Пригожин написа в Телеграм в понеделник, че неговите бойци се нуждаят от около 300 тона артилерийски снаряди на ден за атаката на Бахмут, но получават само една трета от това количество.

„Триста тона на ден са 10 товарни контейнера – никак не са много“, каза Пригожин, който често влиза в конфликт с руското военно министерство за воденето на войната в Украйна.

В отделна публикация в понеделник вечерта Пригожин каза, че войските му са напреднали на около 120 метра в Бахмут, но са загубили 86 бойцити.

Сирски коментира, че нови „постоянно хвърлят в боя в Бахмут нови руски части“, въпреки че понасят тежки загуби.

„Но врагът не е в състояние да поеме контрол над града“, добави той.

Руските сили постигат постепенни успехи в Бахмут, но Украйна заяви в неделя, че все още е възможно да се снабдяват защитниците с храна, боеприпаси и лекарства.

Очаква се скоро Киев да започне контранастъпление, за да си върне части от територията на изток и юг, която беше окупирана от руските сили след инвазията преди 15 месеца

Mоже да хареса още