Начало » Световно първенство по футбол 2022:

Световно първенство по футбол 2022:

Продажбата на алкохол е забранена на стадионите за Световното първенство в Катар

by Toni
0 Коментар

Алкохолът няма да се продава на феновете на осемте стадиона на Световното първенство в Катар, след като ФИФА промени политиката си два дни преди началото на турнира.

Алкохолът трябваше да се сервира „в избрани зони на стадионите“, въпреки че продажбата му е строго контролирана в мюсюлманската страна.

Тези в корпоративните части на стадионите на турнира все още ще могат да купуват алкохол.

Световното първенство започва в неделя, когато Катар играе с Еквадор.

Budweiser, основен спонсор на ФИФА, е собственост на производителя на бира AB InBev и има изключителни права да продава бира на Световното първенство.

„След дискусии между властите на страната домакин и ФИФА беше взето решение да се съсредоточи продажбата на алкохолни напитки върху фестивала на феновете на ФИФА, други дестинации за фенове и лицензирани места, като се премахнат точките за продажба на бира от периметра на стадиона на Световното първенство по футбол в Катар през 2022 г.“, се казва в изявление на ръководния орган на световния футбол.

„Няма влияние върху продажбата на Bud Zero, който ще остане достъпен на всички стадиони на Световното първенство в Катар.

„Властите на страната домакин и ФИФА ще продължат да гарантират, че стадионите и околните райони осигуряват приятно, уважително изживяване за всички фенове.

„Организаторите на турнира оценяват разбирането и непрекъснатата подкрепа на AB InBev към нашия съвместен ангажимент да се погрижим за всички по време на Световното първенство по футбол в Катар през 2022 г.“

Budweiser публикува съобщение в Twitter в петък, в което се казва: „Е, това е неудобно“, преди публикацията по-късно да бъде изтрита.

Говорител на AB InBev каза, че не могат да продължат с „някои от планираните активации на стадиона“ поради „обстоятелства извън нашия контрол“.

Асоциацията на футболните привърженици (FSA) разкритикува момента на решението за забрана на продажбата на бира за повечето фенове.

„Някои фенове харесват бира по време на мач, а други не, но истинският проблем е обратният завой в последния момент, който говори за по-широк проблем – пълната липса на комуникация и яснота от страна на организационния комитет към привържениците“, каза един Говорител на FSA.

„Ако успеят да променят мнението си по този въпрос в един момент, без обяснение, поддръжниците ще имат разбираеми опасения дали ще изпълнят други обещания, свързани с настаняване, транспорт или културни въпроси.“

През август ФИФА промени началната дата на Световното първенство, така че първият мач от състезанието да бъде Катар срещу Еквадор.

Мачът трябваше да се играе на 21 ноември като трети мач, като Сенегал срещу Холандия трябваше да бъде първият мач по-рано същия ден.

 

Mоже да хареса още