Начало » Седем „Оскар“-а за „Опенхаймер“, Ема Стоун с второ отличие за главна женска роля

Седем „Оскар“-а за „Опенхаймер“, Ема Стоун с второ отличие за главна женска роля

by Toni
0 Коментар

Филмът „Опенхаймер“ на Кристофър Нолан доминира на тазгодишните награди „Оскар“, спечелвайки 7 статуетки.

Седемте статуетки, които спечели „Опенхаймер“ на 96-ата церемония за връчване на наградите „Оскар“ са за най-добър филм, най-добър режисьор на Кристофър Нолан, най-добра главна роля на Килиън Мърфи, за поддържаща роля на Робърт Дауни Джуниър, най-добър сценарий, най-добра кинематография и най-добър монтаж.

„Направихме филм за човека, създал атомната бомба, и за добро или за лошо, ние всички живеем в света на Опенхаймер“, отбеляза Килиън Мърфи в речта си при приемането на наградата. Другият филм получил най-много номинации за „Оскар“ – „Барби“ успя да вземе само една статуетка – тази за най-добра песен – получена от Били Айлиш.

Седем години след като спечели „Оскар“ за „Ла Ла Ленд“ Ема Стоун взе втората си статуетка – за най-добра актриса в лентата „Клети създания“. Наградата на Стоун беше само една от четирите, които получи филма, който беше отличен и в няколко технически категории.

Девин Джой Рандолф получи наградата за най-добра актриса за поддържаща си роля на управителка на кафене, бореща се със скръбта си по загубата на сина си във войната във Виетнам в лентата „Останалите“. „American Fiction“, сатира, която изследва връзката между раса и изкуство, спечели „Оскар за „най-добър адаптиран сценарий“, докато съдебната драма „Анатомия за едно падане“ спечели наградата за най-добър оригинален сценарий.

За най-добър документален филм беше избран „20 дни в Мариупол“, мъчителен репортаж от обсадения в началото на руската инвазия украински град. Директорът, Мстислав Чернов, насочи вниманието към човешките загуби от инвазията на Русия – послание, което идва в момент, когато подкрепата на САЩ за Украйна е разколебана. За най-добър чуждестранен филм пък беше отличен „Зона на интерес“, съвместна продукция на Великобритания и Полша.

Mоже да хареса още